Print this page
ponedjeljak, 21 septembar 2020 14:33

Završen Izvještaj o post-zakonodavnom nadzoru izabranih članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Izvještaj o post-zakonodavnom nadzoru izabranih članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti izrađen je uz podršku i inicijativu Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD).

WFD sprovodi regionalni parlamentarni program sa ciljem jačanja saradnje među parlamentima Zapadnog Balkana, a putem uspostavljanja regionalne mreže radnih tijela za ljudska prava i rodnu ravnopravnost. Program se sprovodi u periodu od aprila 2019. do novembra 2021. godine, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Mreža parlamentarnih odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Zapadnog Balkana (HUGEN) zvanično je osnovana 8. oktobra 2019. godine, tokom Regionalne parlamentarne konferencije, koja je održana na Cetinju.

HUGEN mreža okuplja radna tijela za ljudska prava i rodnu ravnopravnost iz osam parlamenata iz regiona Zapadnog Balkana. Jedna od prvih aktivnosti HUGEN mreže jeste podrška parlamentima u pilotiranju procesa post-zakonodavnog nadzora.

Tokom novembra 2019. godine, organizovana je trodnevna obuka na temu post-zakonodavnog nadzora za poslanike/ce  i stručne službe parlamenata koji učestvuju u radu HUGEN mreže. Rezultat ovog procesa bio je izbor zakona koji će biti predmet analize i izrada izvještaja o post-zakonodavnom nadzoru koji je podrazumijevao participativan i otvoren proces konsultacija sa različitim akterima koji su doprinijeli kvalitetu samog izvještaja.

Odbor za rodnu ravnopravnost je odlučio da se kroz projekat uradi post-zakonodavni nadzor izabranih članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti.  WFD je za potrebe realizacije ovog istraživanja angazovala nezavisnu ekspertkinju Olgicu Lolu Milojević.

Ovdje možete preuzeti Izvještaj o post-zakonodavnom nadzoru izabranih članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti