Print this page
četvrtak, 23 april 2020 10:53

Saopštenje predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović dao je saopštenje povodom obilježavanja 23. aprila - Svjetskog dana knjige i autorskih prava:

,,Odlukom Generalne konferencije UNESKO-a, u Parizu 1995. godine, Svjetski dan knjige i autorskih prava slavi se 23. aprila. Izborom ovog datuma istovremeno se odaje pošta Vilijamu Šekspiru i Migelu de Servantesu, koji su preminuli na ovaj dan. U 2020. godini, praznik knjige dočekujemo u vanrednim okolnostima. Međutim, to nije razlog da knjige budu zapostavljene. Naprotiv. 

13

Mjere izolacije i socijalnog distanciranja još su na snazi. Svima nam nedostaju „stara“ sloboda, druženja i uobičajena životna dinamika. U takvim uslovima, naš vjerni saveznik je – knjiga. Ona nas vodi u otkrivanje novih svjetova, a da ni ne napustimo kućnu fotelju. Odjednom, shvatićemo da se u nama samima već nalazi lavirint arhetipova i osjećanja. 

Naročito je važno da vratimo knjige u dječje ruke. Umjesto zabave na igralištu, koja je za sad prekinuta, možemo im otvoriti raskošna vrata književnosti i poezije. U periodu relativizacije kulturnih vrijednosti i klasičnog vaspitanja, dobra knjiga je najbolji lijek za naše najmlađe.

Prosvjetni sistem Crne Gore je u novonastalim okolnostima pokazao sposobnost da se za jako kratko vrijeme prilagodi situaciji i iskoristi savremene tehnologije. Silom prilika, ubrzali smo korake na putu ka digitalno transformisanoj Crnoj Gori, u kojoj će nestati fizičke prepreke i stare granice. Projekat „Uči doma“, donio je lijepe prizore, kao što je čitanje Šekspirovih djela na nacionalnoj televiziji.

Kao što se navodi u saopštenju Ujedinjenih nacija povodom ovogodišnje proslave Svjetskog dana knjige i autorskih prava:

- Više nego ikad, u doba kada je većina škola širom svijeta zatvorena, a građani moraju da ograniče vrijeme koje provode napolju, treba da iskoristimo moć knjiga kako bismo se nosili sa izolacijom, osnažili veze među ljudima i proširili vidike, podstičući naše umove i kreativnost. Kroz čitanje i proslavu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, možemo otvoriti sebe ka drugima uprkos distanci, i putovati, zahvaljujući mašti.  Stvarajući osjećaj povezanosti kroz zajedničko čitanje i znanje, čitaoci širom svijeta mogu da se povežu i pomognu jedni drugima da smanje usamljenost.

Međutim, knjiga ne bi ni bilo da nije bilo volje i strasti njihovih autora. Zato je ovaj praznik, takođe, prilika da se podsjetimo važnosti autorskih prava i odgovornosti koju svi imamo za njihovu zaštitu.

Zaštita intelektualne svojine u Crnoj Gori svoju istoriju započinje, prije skoro 140 godina, 1883. kada je Knjaževina Crna Gora ratifikovala Parišku konvenciju za zaštitu industrijske svojine i pristupila Bernskoj konvenciji za zaštitu književnih i umjetničkih djela.

Ustav današnje Crne Gore jasno garantuje autorska i druga prava intelektualne svojine, članom 76, koji glasi: „Jemči se sloboda naučnog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Jemči se sloboda objavljivanja naučnih i umjetničkih djela, naučnih otkrića i tehničkih izuma, a njihovim stvaraocima moralna i imovinska prava.

Zakonodavci imaju naročitu obavezu da zaštite autore u vremenu u kojem, usljed pojave novih tehnologija, haraju masovna piraterija i krivotvorenje. Nakon što uložite svoj trud i talenat, ne očekujete da će društvo ravnodušno prihvatiti da se plodovi vašeg rada otuđuju i masovno dijele bez ikakve nadoknade. Dakle, isti kriterijumi koji važe za materijalne proizvode, moraju važiti i za one nematerijalne, koje stvaraju pisci i drugi kulturni stvaraoci. Današnji dan, 23.  april, Međunarodni dan  knjige i autorskih prava, prilika je da se na to podsjetimo.

U narednim mjesecima nam u Skupštini Crne Gore predstoji izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima. Ove zakonske izmjene predstavljaju sveobuhvatno i temeljno unapređenje dosadašnjeg Zakona u mnogim segmentima, koje će ga uskladiti sa pravnim normama Evropske unije, a naučnim i umjetničkim djelatnicima obezbijediti bolje uslove za slobodan i siguran rad. Dakle, ovogodišnji Svjetski dan knjige i autorskih prava uvertira je za novi iskorak u pravnom ambijentu za kulturno stvaralaštvo."

Galerija fotografija