Print this page
četvrtak, 21 februar 2019 16:13

Održan sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice (EZ)

Na danas održanom sastanku direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač, predstavio je Godišnji implementacioni izvještaj Sekretarijata za 2018. godinu u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru, kao i stanje u evropskim integracijama Crne Gore u oblasti energetike.

Sastanku su, takođe, prisustvovali: državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Nikola Vujović i predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku, Branislav Prelević.

Tokom sastanka, članovi Odbora su, između ostalog, upoznati sa viđenjem Energetske zajednice o stanju u Crnoj Gori, u oblastima: električne energije, gasa, nafte, obnovljivih izvora energije (OIE), energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i klime. Ukazano je da je, u odnosu na druge zemlje ugovornice Energetske zajednice, kao i u prethodnim godinama, Crna Gora najviše postigla u preuzmanju i implementaciji pravne tekovine i da je zemlja ugovornica koja nema pokrenut prekršajni postupak, ali da će morati da prati buduće, sve zahtjevnije, promjene Evropske unije u ovoj oblasti.

Ukazano je na potrebu dalje implementacije preostalih mjera iz Trećeg energetskog paketa u područjima gdje je taj nivo nizak, kao što su naftni derivati i klima, i u vezi sa tim na neophodnost donošenja Zakona o obaveznim rezervama naftnih derivata i izrade relevantnog zakonodavstva u oblasti klime s obzirom da je Crna Gora potpisnica Pariškog sporazuma. Takođe, Odbor se upoznao i sa iznosima podrške u OIE, tj. „feed-in“ tarifa, zemalja regiona za period 2015. - 2017. godine među kojima je Crna Gora druga po redu sa najmanjim nivoom izdvajanja za takvu podršku.

Na sastanku, bilo je riječi i o: investicijama u oblasti energetike i značaju izgradnje podmorskog kabla sa Italijom posebno sa aspekta mogućeg povećanja likvidnosti tržišta; efikasnom funkcionisanju Regulatorne agencije za energetiku; pozivanju Agencije za zaštitu konkurencije na veće angažovanje i postupanje; potrebi jačanja kontrole kvaliteta procjene uticaja na životnu sredinu; daljem radu termoelektrane Pljevlja; itd.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije istakao je da su ovako dobri rezultati Crne Gore u ispunjavanju obaveza u oblasti energetike, saopšteni od strane direktora Sekretarijata EZ, plod odgovorne politike i intezivnih aktivnosti koje je resorno ministarstvo preduzimalo u prethodnom periodu. Podsjetio je da je Crna Gora skoro otvorila poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, prihvatila Pariški sporazum i krenula putem energetske tranzicije preko OIE, te da će ostati na tom putu shodno svojim potencijalima. Saopštio je da projekat izgradnje velike solarne elektrane u blizini Ulcinja čini Crnu Goru prvim primjerom privlačenja investicija u OIE bez feed-in tarife tj. posredstvom aukcije.

Predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku istakao je da je regulator Crne Gore jedini koji je uspio da bude dio ACER-a, a da zemlja nema status članice EU. Ocijenio je da je prednost Crne Gore upravo u tome što postoji spremnost i svijest da je potrebno i korisno raditi na izradi i punoj implementaciji energetske regulative, a ne samo radi ispunjavanja obaveza.

Na sastanku je ocijenjeno da su aktivnosti koje je Energetska zajednica započela sa Odborom za ekonomiju, finansije i budžet 2013. godine, kroz održavanje sastanaka i  Parlamentarni plenum, od izuzetnog značaja za rad poslanika, kao i da informacije koje su dostupne kroz izvještaje Energetske zajednice pružaju dobar osnov za sagledavanje stanja u ovoj oblasti.

U nastavku saopštenja dostupna je prezentacija direktora Sekretarijata EZ.

 

pptxPrezentacija Sekretarijata EZ za Crnu Goru - februar 2019

 

Galerija fotografija