Wednesday, 05 December 2018 22:25

Završena posjeta Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore Republici Poljskoj

Uzvratna posjeta Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore institucijama Republike Poljske predstavlja potvrdu sve intezivnijeg političkog dijaloga i parlamentarane saradnje koja ima za cilj da konkretnim projektnim idejama u oblasti digitalne ekonomije, energetike i turizma uspostavi kontinuitet saradnje dvije prijateljske države, istakao je potpredsjednik Parlamenta Poljske Rišard Terlecki na sastanku sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore i predsjednikom Grupe prijateljstva Branimirom Gvozdenovićem.

Poljska Grupa prijateljstva pozdravila je vidan napredak koji je Crna Gora napravila od obnove svoje nezavisnosti te istakla da Crna Gora predstavlja pouzdanog činioca stabilnosti u regionu i da je prepoznata kao država koja prednjači na putu integracija. Potpredsjednik Gvozdenović je ukazao na važnost podrške koju Poljska pruža integraciji država Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture i ujedno se zahvalio na isticanju Crne Gore kao regionalnog predvodnika u pogledu pridruživanja zajednici evropskih zemalja.

Predstavnici Odbora za poslove Evropske unije Parlamenta Poljske istakli su važnost uspješnog korištenja fondova EU u okviru kojih je Republika Poljska prepoznata kao jedna od najefikasnijih evropskih država u povlačenju velikih raspoloživih sredstava za razvoj njenih prioritetnih oblasti vezanih za smanjenje stope nezaposlenosti, infrastrukturu, ljudske resurse i mnoge druge. Pripreme za pristupanje Evropskoj uniji u Poljskoj započete su godinama prije same prijave za članstvo - decentralizovan je sistem upravljanja regionima tj vojvodstvima, što je uveliko olakšalo upravljanje sredstvima iz evropskih fondova i omogućilo njihovu jednostavniju distribuciju, naveo je Odbor za poslove Evropske unije Parlamenta Poljske. Potpredsjednik Gvozdenović je naglasio da iskustva i znanja Poljske u ovim procesima znatno doprinose Crnoj Gori u povećanju obima iskorištenosti predpristupnih fondova iz kojih naša država, takođe, crpi značajan udio za razvoj novih projekata, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Ministarstvo za preduzetništvo i tehnologiju informisalo je članove skupštinske delegacije o načinima unaprijeđenja podsticajnih mjera u oblasti preduzetništva, razvoja novih tehnologija i stvaranja uslova za snaženje investicija u Poljskoj. Crna Gora je prepoznata po stvaranju povoljnog ambijenta u pravcu unaprijeđenja konkurentnosti njene privrede, naveli su poljski sagovornici. Tokom sastanka zajednički je ocijenjeno da tržišne reforme, izražene kroz poreske olakšice, dovode razvoj privatnog sektora u dominantan položaj te da Crna Gora i Poljska mogu jedna od druge međusobno učiti i uporedo razvijati saradnju u pomenutim oblastima.

Tokom sastanka sa predstavnicima Malopolskog vojvodstva sagovornici su konstatovali da je umrežavanje gradova Crne Gore i Poljske, na principu bratimljenja, od velikog značaja za razvoj turizma i privredne saradnje na lokalnom nivou, jačanja solidarnosti i uopšte kvaliteta života njihovih građana.

Vidan je napredak koji je Crna Gora napravila posljednjih godina, kao jedna od najatraktivnijih destinacija na Jadranu, koja je pored prirodnih ljepota i resursa, uspjela obezbijediti i poreske pogodnosti za nova ulaganja što je rezultiralo privlačenje ozbiljnih stranih investitora u sektoru hotelijerstva, istakli su iz Ministarstva sporta i turizma Republike Poljske. Potpredsjednik Gvozdenović i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Poljske naglasio je da je očigledan napredak u sve većem broju poljskih turista koji bilježe rast posjeta Crnoj Gori, činjenicom na postojanje direktne avio linije na relaciji Podgorica – Varšava, te da od velikog značaja predstavlja šira promocija razvojnih turističkih potencijala na primorju i sjeveru Crne Gore u cilju rasta turističkog prometa.

Potpredsjednik Parlamenta Poljske Rišard Terlecki (Ryszard Terlecki) istakao je da Crna Gora u Poljskoj ima prijatelja na putu ka EU i partnera u okviru NATO-a i da može da računa na njenu podršku u daljim integracionim procesima na multilateralnom i bilateralnom planu. Republika Poljska će snažno nastaviti da prati i podržava napredak Crne Gore, zaključio je potpredsjednik poljskog parlamenta gdin Terlecki.

Članovi Grupe prijateljstva koji su prisustvovali sastancima i aktivno doprinijeli u njihovom radu su poslanica Marta Šćepanović i poslanici Momčilo Martinović i Miloš Nikolić.