Thursday, 29 November 2018 10:21

Delegacija Skupštine učestvovala na Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala je na Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice, koji je održan 28. novembra 2018. godine u makedonskom Parlamentu, u Skoplju.

Nakon uvodnih obraćanja potpredsjednika Vlade Makedonije, Koča Anđuševa, ministra ekonomije u Vladi Makedonije, Krešnika Bektešija, predsjednika Odbora za bezbjednost makedonskog Parlamenta, Harija Lokvaneca i Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, otvorena je rasprava povodom Zajedničkog izvještaja o promociji energije iz obnovljivih izvora u Energetskoj zajednici.

Članovi Parlamentarnog plenuma iz Crne Gore, poslanici Filip Vuković i Aleksandar Damjanović, učestvovali su u raspravi u kojoj su potencirali, između ostalog, i činjenicu da je uprkos svim naporima udio energije iz obnovljivih izvora u zemljama Energetske zajednice još uvijek nizak i da je potrebno preduzeti dodatne napore u cilju dostizanja pojedinačnih energetskih ciljeva, uključujući i finansijsku podršku od srane EU. Takođe, potencirana je problematika subvencija i podsticajnih tarifa za izgradnju obnovljivih izvora, gdje je istaknuto da šeme podrške ne mogu biti na teret građana, korisnika električne energije, već da putem tržišnih mehanizama, uključujući i aukcijske modele, kao i kroz fiskalne prihode od korišćenja fosilnih goriva, treba tražiti optimalne, nediskriminatorne modele podrške investicija u obnovljive izvore.

Nakon rasprave u kojoj su učestvovali predstavnici Parlamentarnog plenuma država članica Energetske zajednice dogovoreno je da se, usljed nedostatka kvoruma zbog neučestvovanja delegacija Ukrajine i Srbije, odloži usvajanje Zajedničke izjave za naredni sastanak koji se planira održati 19. februara 2019. godine, u Briselu.

U drugom dijelu Plenuma održana je zajednička sjednica sa predstavnicima Parlamentarne skupštine Mediterana, o temama koje se tiču međusobne saradnje u energetskoj politici, gdje je dogovoreno da se definiše nacrt Memoranduma o bližoj saradnji Parlamentarnog plenuma i Parlamentarne skupštine Mediterana.

U susret održavanju sastanka Parlamentarnog plenuma, 27. novembra 2018. godine, organizovan je Drugi parlamentarni forum Jugoistočne Evrope (JE) o energetskoj efikasnosti i klimatskim uslovima, koji se sprovodi u okviru nove faze projekta „Javni dijalog o održivom korišćenju energije u JE“. Glavna tema Foruma bila je energetsko siromaštvo i mjere za smanjenje energetskog siromaštva u zemljama Jugoistočne Evrope.

Tokom Foruma, poslanici parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, iznijeli su sopstvena iskustva modela na koji parlamenti učestvuju u kreiranju i nadzoru nad politikama energetske efikasnosti. Zajednički je konstatovano da razmjena najboljih praksi između parlamentaraca Jugoistočne Evrope ima nemjerljiv značaj za definisanje optimalnih parlamentarnih procedura i politika u oblasti energije i energetske efikasnosti.