Wednesday, 25 September 2019 23:00

Posjeta ODIHR-a u okviru reforme izbornog zakonodavstva

Održano nekoliko sastanaka sa predsjednikom i članovima Odbora

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva sastali su se sa Vladimirom Misevim, savjetnikom na projektu za nove tehnologije glasanja u ODIHR-u i Dariom Paprockom, savjetnicom za izborne procese, u cilju predstavljanja komentara na izrađene nacrte zakona u okviru reforme izbornog zakonodavstva.

Programom posjete predviđeni su sastanci sa predsjednikom Odbora i potpredsjednikom Skupštine Branimirom Gvozdenovićem, kao i sa članovima Odbora koji su radili na izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Nacrta Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama.

Na prvom sastanku, poslanik Predrag Sekulić je predstavio rad Odbora i dosadašnje aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva, koje, između ostalog, podrazumijeva implemantaciju preporuka posmatračkih misija OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih i predsjedničkih izbora, 2016. i 2018. godine, što je definisano kao jedan od osnovnih zadataka Odbora.

Poslanik Miodrag Vuković je naglasio da su, tokom rada na reformi izbornog zakonodavstva, posebnu pažnju posvetili svim preporukama, dostavljenim od strane međunarodnih organizacija i da će dalji rad podrazumijevati usaglašavanje izbornih procedura sa evropskom demokratskom praksom.

Okvir diskusije o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, zasnovan je na preporukama iz oba izvještaja, a tiču se uklanjanja dvosmislenosti iz zakonodavstva i kodifikacije cjelokupnog izbornog sistema, prvenstveno u odnosu na vremenske okvire, usaglašavanje termina u svim zakonima, definisanje trajanja izborne kampanje, kao i nezavisnosti u radu Agencije za sprječavanje korupcije. Takođe, posebno je istakao predloženo rješenje koje se odnosi na promociju podrške učešća žena u samom izbornom procesu, na način što je uvrštena norma koje se odnosi na raspodjelu dodatnih budžetskih sredstava političkim subjektima u Skupštini, odnosno skupštinama opština, srazmjerno broju izabranih predstavnika manje zastupljenog pola. Na kraju, istaknut je značaj predloga da se sankcionišu svi prekršaji zloupotrebe finansijskih sredstava tokom trajanja izborne kampanje, uz napomenu da sankcije treba da budu proporcionalne težini učinjenog prekršaja.

U dijelu rasprave na temu Nacrta Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, predstavljena je hronologija rada na Nacrtu Kodeksa, kao i dileme koje su se tokom izrade javljale, i u tom smislu analizirane sugestije eksperata. Komentari su se uglavnom odnosili na utvrđivanje stepena obaveznosti i okvir primjene samog dokumenta, a sve u cilju unapređenja izborne kampanje i omogućavanja rasta povjerenja građana u izborni proces.

Sastanak sa potpredsjednikom Skupštine i predsjednikom Odbora Branimirom Gvozdenovićem obilježio je razgovor o ključnim pitanjima u vezi sa procesom reforme, radi iznalaženja zajedničkih rješenja koji imaju za cilj, ne samo usvajanje, već i implementaciju svih preporuka OEBS/ODIHR-a. Predsjednik Odbora predstavio je dosadašnji rad Odbora i Sekretarijata, ističući značaj jačanja normativne infrastrukture i stručnih kapaciteta Skupštine Crne Gore.

Poslanici i eksperti saglasili su se da su predloženi nacrti dobra osnova za dalji rad i izrazili očekivanja za nastavak saradnje i zajedničko djelovanje svih političkih aktera u cilju sveobuhvatne i inkluzivne reforme.