Thursday, 03 October 2019 15:33

Odbori za evropske integracije i bezbjednost i odbranu na sastanku sa Odborom za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije

U radu sastanka učestvovali su poslanici Branko Čavor, Slaven Radunović, Luiđ Ljubo Škrelja, Momčilo Martinović, Boris Mugoša i Neđeljko Rudović

Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za bezbjednost i odbranu sastali su se danas sa  Odborom za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije, na čelu sa predsjednikom Odbora g. Matjažom Nemecom.   

Na sastanku je istaknut značaj daljeg unapređenja tradicionalno prijateljskih odnosa i saradnje između dvije zemlje u brojnim oblastima, a naročito u procesu evropskih integracija, te u sektoru bezbjednosti i odbrane. Takođe je bilo riječi o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i političkim dešavanjima na regionalnom i međunarodnom planu. Sagovornici su, s tim u vezi, apostrofirali važnost dostizanja i poštovanja evropskih standarda i vrijednosti, cijeneći da su saradnja i zajednički rad preduslovi za dalje napredovanje dvaju zemalja u svim segmentima.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je  istakao da je cilj pregovaračkog procesa da Crna Gora na pravi način sprovede ključne reforme, stavljajući poseban akcenat na vladavinu prava i poglavlja 23 i 24.  Prema njegovom mišljenju napredak u ovoj oblasti bi značajno uticao na dalje zatvaranje poglavlja, te otvaranja preostalog poglavlja 8 – Konkurencija.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Branko Čavor je, u svom obraćanju, predstavio nadležnosti radnog tijela na čijem je čelu uz poseban osvrt na zakonodavne aktivnosti, te rezultate ostvarene na planu sprovođenja parlamentarnog nadzora i saradnje sa subjektima u sektoru odbrane i bezbjednosti. Saglasno iznijetom, apostrofirao je značaj koji Republika Slovenija u kontinutetu pruža našoj državi u okviru aktuelnog procesa evropskih integracija, kao i u svojstvu saveznice i partnera u Sjevernoatlantskom savezu. Takođe je ukazao na važnost sprovođenja reformi i implemetacije evropskih vrijednosti u cilju daljeg poboljšanja životnog standarda svih građana.

Istaknuto je da Crna Gora i Slovenija imaju izuzetno dinamičnu saradnju u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, koja se razvija konstantno kroz otvorenu političku i ekspertsku podršku Slovenije, te da je Republika Slovenija iskren prijatelj na putu ka EU i  kroz članstvo u NATO.

Oni su iskazali očekivanja za većim zalaganjem nove Evropske komisije za politiku proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana što je strateški interes ne samo Slovenije već i Unije.

U delegaciji Državnog zbora su pored predsjednika Odbora bili i članovi Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije Monika Gregorič i Nik Prebil.