Wednesday, 06 November 2019 16:29

Završen Godišnji sastanak predstavnika odbora za bezbjednost i odbranu parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope

Na sastanku u Albaniji učestvovao član Odbora za bezbjednost i odbranu prof. dr Miodrag Vuković

Član Odbora za bezbjednost i odbranu prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na Godišnjem sastanku predsavnika odbora za bezbjednost i odbranu parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope koji je održan 5. i 6. novembra u Tirani, u Republici Albaniji.

Drugi dan Godišnjeg sastanka predsavnika odbora za bezbjednost i odbranu parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope otvorila je gospođa Julija Šice, projektna menadžerka u fondaciji „Neue Verantwortung“ koja se putem video poziva obratila učesnicima skupa iz kancelarije u Berlinu. U svom obraćanju istakla je da je nesebična razmjena informacija i znanja među partnerima u pogledu saranje u oblasti sajber bezbjednosti neophodna kako bi se lakše mogle prepoznati moguće krizne situacije i kako bi se na vrijme pripremili adekvatni odgovori na njih. Ona je istakla da u slučaju saradnje na polju sajber bezbjednosti nije bitna fizička blizina ili povezanost država da bi zaštita bila efikasna, uzimajući u obzir nemogućnost fizičkog ograničavanja sajber prostora u kom se dešavaju sve akcije na koje je neophodno pravovrmeno i adekvatno reagovati, već da je neophodno izgraditi što veće povjerenje među partnerima u razmjeni informacija koje je ključno za suočavanje sa sajber prijetnjama, identifikaciju kritičnih infrastruktura koje je neophodno zaštiti, kao i za kvalitetan odabir alata i strategija za djelovanje u kriznim situacijama. Takođe, ona je nepomenula da saradnja u pogledu sajber bezbjednosti ne bi trebalo da ukljčuje samo nosioce odbrambenih funkcija u domenu sajber prostora već da je poželjno, pa čak i neophodno, da saradnja obuhvati što više subjekata koji mogu biti u korelaciji sa ovom oblašću kao što su akademske zajednice, udruženja eksperata iz oblasti sajber bezbjednosti kao i privatne kompanije koje se na bilo koji način bave pružanjem usluga zaštite računarskih sistema.

U nastavku skupa o modelima saranje između nacionalnih CIRT timova, kao i o saradnji CIRT timova privatnih kompanija govorili su gpospodin Vladimir Bobor, viši specijalista za bezbjednost u CERT-u firme „Telia“ u Švedskoj i gospodin Redžion Ćafa iz Nacionalnog organa za elektronsku sertifikaciju i sajber bezbjednost Republike Albanije.

Na kraju skupa učesnici su se saglasili da je neophodno raditi na podizanju povjerenja u pogledu razmjene informacija i dobrih praksi, kako bi saradnja u oblasti sajber bezbjednosti bila efikasnija i kako bi svi akteri mogli u potpunosti da se oslone jedni na druge čime bi se doprinijelo adekvatnijem zajedničkom djelovanju na sajber izazove, i kako bi akcije preduzete tokom sprječavanja, suočavanja ili otklanjanja posljedica određenih incidenata dale bolje rezultate.