Tuesday, 04 April 2017 10:42

Delegacija Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora boravila u zvaničnoj posjeti Skupštini Crne Gore

Hrvatski parlamentarci izrazili punu podršku napretku Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji

Članovi Odbora za evropske integracije Hrvarskog sabora, sastali su se danas sa predstavnicima Odbora za evropske integracije, članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet crnogorske Skupštine.

Hrvatsku delegaciju su činili predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora Irena Petrijevčanin Vuksanović i Joško Klisović.

Prvi sastanak delegacije Hrvatskog sabora sa kolegama iz crnogorskog Odbora za evropske integracije, bio je prilika za crnogorske poslanike da od kolega iz najmlađe države članice EU čuju korisna mišljenja i iskustva o integracionom procesu Hrvatske, koji je uspješno završen 2013. godine. Predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović zahvalio je na prijateljstvu i političkoj i tehničkoj podršci koju Hrvatska nedvosmisleno pruža Crnoj Gori na njenom putu ka EU i NATO. Predmet razgovora bili su i posebni izazovi sa kojima se suočavaju zemlje regiona u procesu pristupanja EU, kao što su: usklađivanje zakonodavstva, jačanje administrativnih kapaciteta, proces ekonomskih reformi i jačanje konkurentnosti, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i reforma pravosuđa. Istaknuta je važnost korišćenja strateških potencijala zemlje i jačanja javno-privatnog partnerstva, kako bi se iskoristile prednosti članstva u EU – učešće u Evropskom semestru i porast izvoza, pristup  fondovima EU za realizaciju najvažnijih infrastrukturnih projekata, bolja zaštita životne sredine i veće mogućnosti za mlade. Pored predsjednika Vuksanovića, na sastanku su učestvovali članovi Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović, Sanja Vlahović, Daliborka Pejović i Mihailo Anđušić.

Hrvatska delegacija se zatim sastala sa članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Na sastanku sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike, predsjednik Odbora Andrija Nikolić istakao je da posjeta hrvatskih poslanika predstavlja nastavak veoma uspješne saradnje i ukupnih odnosa dvije države. Kako je naglasio, Crna Gora je postavila svoje spoljno-političke prioritete i uspjela da za kratko vrijeme usvoji visoke standarde demokratije, koji su uslov da bi se kao punopravna članica i kredibilan saveznik uključila u međunarodne organizacije kakve su EU i NATO. Predsjednik Domagoj Ivan Milošević je kazao da Republika Hrvatska i Crna Gora mogu svima u regionu, i u širem okruženju, služiti kao primjer dobrosusjedstva koji vodi ka izgradnji zajedničke budućnosti u porodici razvijenih demokratskih država. Sagovornici su konstatovali da male zemlje kakva je Crna Gora, pa i Hrvatska, sigurnu budućnost mogu imati samo u evropskom i evroatlantskom okruženju, kao i da je to put za ekonomski i društveni prosperitet i jedina garancija da se ne dese greške i ponove konflikti iz dalje i bliže prošlosti. Na sastanku su učestvovali i članovi Odbora Ervin Ibrahimović, Miloš Nikolić i Dragutin Papović.

U ime Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, sa hrvatskom delegacijom su se sastali predsjednik Odbora Vujica Lazović i članovi Filip Vuković i Petar Smolović. Tokom sastanka, između ostalog, razgovarano je o: stanju u oblasti energetike, pravcima daljeg razvoja i investicijama u ovoj oblasti, razvijenosti sektora telekomunikacija, potrebi jačanja saradnje između parlamenata Crne Gore i Hrvatske u cilju podsticanja povezivanja nadležnih radnih tijela, mogućnostima organizovanja poslovnog foruma privrednika dvije zemlje u narednom periodu i dr.

Sastancima je prisustvovao i Nj.E. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori.