Monday, 25 November 2019 15:09

Predsjednik Skupštine razgovarao sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori

Na godišnjem sastanku sa šefovima diplomatskih misija rezidentnih u Podgorici,  predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je istakao uvjerenost „da smo i u ovoj godini potvrdili politički i demokratski kapacitet da sačuvamo stabilnost, spriječimo namjere delegitimisanja i ugrožavanja funkcionalnosti institucije Parlamenta. U susret izbornoj godini uspjeli smo da dijalogom i kompromisom damo institucionalni okvir usklađivanju različitih interesa političkih parlamentarnih aktera“. Uz žaljenje što je izostao aktivniji i odgovorniji pristup opozicije, predsjednik Brajović je rekao da u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva od početka aktivno učestvuju predstavnici vladajuće koalicije, civilnog sektora i akademske zajednice, dok opozicija često mijenja pristup od učešća, bojkota do nove pojave - pasivnog prisustva Odboru, što može biti primjer njihove nedosljedne i razjedinjene politike.  

Predsjednik Brajović je istakao da je u cilju donošenja što kvalitetnijih zakona, u prethodnoj godini više vremena i pažnje posvećeno raspravi i razmatranju zakonskih rješenja, posebno onih koji se tiču evropske agende, kako na odborima tako i na plenumu.

-  Značajno je unaprijeđeno i funkcionisanje odbora, gdje se uz posvećenost poslanika vode stručne rasprave zasnovane na činjenicama. Rekao bih da je indikator takve promjene i veliki angažman i podrška koju su pružile stručne službe odbora i Istraživački centar Skupštine. Snažna institucija traži kvalitetnu i dobro obučenu stručnu službu, stoga smo razradili strategiju daljeg usavršavanja zaposlenih, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Sve je to imalo pozitivnog uticaja na značajno povećanje broja kontrolnih i konsultativnih saslušanja za blizu 40 procenata – istakao je predsjednik Skupštine.

Brajović je takođe naglasio da je Skupština pored redovnih zakonodavnih aktivnosti, u želji da zaštiti i reguliše prava i položaj poslanika, zajedničkim naporima vlasti i opozicije, donijela zaključke koji se tiču dodatnog preciziranja pitanja imuniteta poslanika. On je takođe napomenuo da je Skupština uspješno završila još jednu obavezu, usvajajući izmjene Etičkog kodeksa, uz  primjenu Greko preporuka.

Predsjednik Skupštine je akcentovao i doprinos civilnog sektora u praćenju i radu Parlamenta:

-  Kao što ste upoznati, rad naših odbora je otvoren za javnost i nevladin sektor i pružena im je prilika da aktivno učestvuju na značajnijim događajima u organizaciji Skupštine, a i poslanici se redovno odazivaju na njihove inicijative. Što se tiče daljih planova sa ciljem dodatnog jačanja transparentnosti, otvorenosti i efikasnosti u radu, zadovoljstvo mi je da vas informišem da Skupština trenutno priprema digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, stvaranjem „e-parlamenta“, koji će omogućiti da se osnovne funkcije Skupštine izvršavaju elektronskim putem – istakao je predsjednik Brajović.

Govoreći o politici proširenja, predsjednik Skupštine je, uz konstataciju da je ona u ovoj godini usporena i da smo zatečeni odustvom jasnih odluka i političkih poruka naročito kada je riječ o Crnoj Gori  - naglasio da pozicija naše države nije uporediva sa drugim državama iz regiona:

-  Zato jer smo kao zemlja mira, sigurnosti i razvoja, sa otvorenih 32 od 33 pregovaračka poglavlja, u potpunosti usaglašenom vanjskom politikom sa politikom EU i odgovornim dobrosusjedskim ponašanjem, daleko ispred drugih. Mi smo svjesni da ideja koja je objedinila države Evrope počiva na  ujedinjenju i zajedništvu; na slobodi, demokratiji i jednakosti; na vladavini prava i sigurnosti; na građanima Evrope i njihovim pravima. Zato očekujemo da Evropska unija odbrani evropske interese i svoj sistem vrijednosti. I omogući građanima Crne Gore da budu njihov dio. Sada je jedinstven trenutak da se jače čuje glas zemalja koje podržavaju politiku proširenja i upravo to očekujemo od vas – zaključio je u svom izlaganju predsjednik Skupštine Crne Gore.

Prisutnima se u ime države koja predsjedava Savjetom Evropske unije obratio i ambasador Republike Finske Kim Lahdevirt, koji je naglasio da Finska prepoznaje važnost politike proširenja Evropske unije za unaprjeđenje mira, prosperiteta i bezbjednosti u Evropi, ali i važnost postojanja ostalih ključnih pitanja koja su sada na dnevnom redu Unije.

-  Mislim da smo se svi složili da brzina pristupanja Uniji zaista zavisi od rezultata reformskih procesa u zemljama kandidatkinjama, tj. od kvaliteta procesa. Međutim, obje strane su nezadovoljne tempom kojim se odvija proces proširenja - kako države članice EU tako i u zemlje koje teže članstvu, iako iz različitih razloga. Stoga, po mom mišljenju, da bi se sačuvala vjerodostojna perspektiva članstva zemalja Zapadnog Balkana, rad treba nastaviti i unutar Evropske unije i u zemljama kandidatkinjama. Takođe, imam snažan osjećaj da nema vremena za zaustavljanje procesa pristupanja dok ga ponovo ne konfigurišemo - proces proširenja je najbolji raspoloživi podsticaj za zemlje kandidatkinje da prođu kroz teške i politički skupe reforme – istakao je ambasador Finske.

On  je takođe rekao da bi Unija trebalo da pošalje jasnu poruku da je i dalje ozbiljna u vezi sa proširenjem, a najbolji način da to uradi jeste da ispuni svoja obećanja.

Govoreći o Crnoj Gori ambasador Lahdevirt je između ostalog rekao da „ova država ima veoma dobre razloge da još jače gura procese internih reformi.

-  Crna Gora je već u velikoj mjeri usaglasila svoj pravni okvir sa pravnim tekovinama EU i stoga je ušla u narednu fazu, u kojoj je potrebno da se sprovedu reformisani zakoni. Ova faza je mnogo zahtjevnija, jer uvijek postoje različiti interesi u društvima koji se moraju pomiriti – zaključio je ambasador Finske u Crnoj Gori.

Na sastanku sa rezidentnim ambasadorima, učestvovao je i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, koji je govorio o aktivnostima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Uoči održavanja sastanka sa šefovima diplomatskih misija rezidentnih u Podgorici, predsjednik Skupštine Crne Gore primio je ambasadora Republike Finske sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori sa osvrtom na ostvareni napredak i dalje planove u radu Skupštine Crne Gore. Imajući u vidu da našu zemlju pokriva nerezidentno, ambasador Lahdevirt je predsjedniku Brajoviću predstavio rezultate predsjedavanja te zemlje, prenoseći poruku da Savjet Evropske unije ostaje posvećen evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

 

Govor predsjednika Brajovića
YouTube          
Cloud   
 
Govor ambasadora Finske 
YouTube          
Cloud     
 
Kadrovi - Predsjednik Skupštine sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori
YouTube                
Cloud       
 
Susret Brajović  -  Lahdevirt
YouTube