Thursday, 28 November 2019 15:43

Predsjednik Skupštine sa ambasadorom Meksika

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je nerezidentnog ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država u Crnoj Gori Marka Antonija Garsiju Blanka.  Tom prilikom predsjednik Skupštine je istakao da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i konstatovao potrebu intenziviranja parlamentarne saradnje koja podsticajno djeluje na jačanje sveukupnih odnosa.

Naglašavajući važnost koju redovni politički dijalog ima za jačanje prijateljskih veza između dvije države, ambasador Blanko je pohvalio napredak koji je postignut u bilateralnim odnosima i konstatovao da ostaje prostora za njihovo dalje snaženje. Ocijenio je da ekonomski odnosi ne prate u dovoljnoj mjeri odlične političke odnose, te postoji prostora za brži rast spoljnotrgovinske razmjene.

Na sastanku je bilo riječi o brojnim turističkim potencijalima Crne Gore i ključnim infrastrukturnim projektima, uz naglasak na neophodnost jačeg povezivanja privrednika i turističkih organizacija dvije države.

Obostrano je izraženo očekivanje da se u narednom periodu dodatno intenziviraju parlamentarni kontakti i unaprijedi saradnja Crne Gore i Meksika u oblasti turizma, telekomunikacija, poljoprivrede, kao i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Na sastanku je bilo riječi i o kandidaturi Meksika za Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i značaju saradnje u multilateralnim okvirima.