Wednesday, 23 May 2018 14:06

Završen Osmi To Be Secure (2BS) Forum

U radu skupa učestvovali predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić i član Odbora prof. dr Miodrag Vuković 

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić i član Odbora prof. dr Miodrag Vuković učestvovali su na Osmom 2BS Forumu održanom u Budvi od 21. do 23. maja 2018. godine.

Skup je otvorio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, dok su uvodna izlaganja imali predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore dr Savo Kentera i vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara iz američkog Stejt Departmenta Matthew Palmer, nakon čega su održani paneli na sljedeće teme: „Zapadni Balkan između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova“,  „Evropska politika se pomjera udesno?“ i „Da li je vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država doživjela preokret pod upravom Trampa?“.

Drugog dana skupa održan je panel na temu „Dezinformacija je nova informacija?“ sa posebnim osvrtom na aktuelne izazove u ovoj sferi, te kako isti treba da budu tretirani od strane države i društva da bi se na najbolji način moglo odbraniti od sadržaja dezinformacija.

Posljednji panel u organizaciji Instituta za bezbjednost bio je posvećen temi „Izučavanje neksusa između religije i politike bezbjednosti“ kako bi se došlo do odgovora na pitanja da li se, između ostalog, vrijednosti evroatlantske zajednice podudaraju sa vrijednostima tradicija vodećih religija, te da li se može uspostaviti efikasnija saradnja između politike bezbjednosti i religijskih zajednica kako bi se pozabavili zajedničkim gorućim bezbjednosnim pitanjima, kao što su deligitimizacija proliferacije nasilnih ekstremističkih ideologija i terorizma, migracija, siromaštvo, trgovina ljudima i ostalo.

2BS predstavlja godišnji forum na visokom nivou koji se bavi pitanjima globalne, transatlantske i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi.