Monday, 19 November 2018 22:08

Sastanak Duković - Čoli

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković sastao se sa predsjednikom Svjetskog kongresa Ukrajinaca Eugenom Čolijem, na njegov zahtjev.

Sastanku je prisustvovala i otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Natalija Fijalka.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o evropskoj i evroatlantskoj integraciji Ukrajine i iskustvima Crne Gore u ovim procesima, odgovoru međunarodne zajednice na ruski hibridni rat, ljudskim pravima Ukrajinaca na Krimu i o razvoju ukrajinsko-crnogorskih odnosa.

Predsjednik Svjetskog kongresa Ukrajinaca, nevladine organizacije koja ima mrežu u 61 državi i zastupa interese preko 20 miliona Ukrajinaca koji žive van matične države je saopštio da su ključni ciljevi Svjetskog kongresa Ukrajinaca podrška teritorijalnom integritetu i ekonomskom prosperitetu Ukrajine i očuvanje nacionalnog identiteta ukrajinskog naroda širom svijeta. Ova organizacija je priznata od Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope, a prošle godine su obilježili 50 godina od osnivanja. Uz glavnu kancelariju u Torontu, nakon 2014. godine i ilegalne aneksije Krima od strane Ruske Federacije, otvorili su kancelarije u Kijevu, radi podrške sportsko-kulturnim vezama u Ukrajini i u Briselu u cilju podrške evroatlantskim integracijama države.

Eugen Čoli je naglasio da je svrha njegove posjete Crnoj Gori, održavanje sastanka sa Ukrajincima koji žive u Crnoj Gori i ukazivanje na potrebu njihovog organizovanja radi jačanja sopstvenog identiteta. Takođe, upoznao je predsjednika Odbora sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, uz poseban osvrt na ukrajinsku krizu i ljudska i manjinska prava građana koji žive na Krimu i u Istočnoj Ukrajini. Naglasio je da posebnu pažnju treba posvetiti političkim zatvorenicima kojih ima više od 700 u Rusiji i preko 100 na Istoku Ukrajine. Za poboljšanje situacije i ukupnog stanja u oblasti ljudskih prava bilo bi važno da se na teritoriju Krima i Istočne Ukrajine pošalju međunarodne posmatračke misije, za šta im je potrebna podrška u Savjetu Evrope i OEBS-u. Govorio je o vanjskopolitičkoj poziciji države i njenim planovima za evropske i evroatlantske integracije za šta im je bitna razmjena iskustava. Značajna bi im bila podrška Crne Gore za dobijanje Akcionog plana za pristupanje NATO-u, što bi doprinijelo daljim reformama u zemlji i jačanju bezbjednosti u regionu. Mišljenja je da je Ukrajina žrtva ne samo militarne, već i hibridne agresije, jer Rusija želi prikazati kako Ukrajina ne funkcioniše normalno. Naglasio je da je od 2014. godine, u Ukrajini vidljiv napredak i reformisane su sve sfere društva. Važno je obezbijediti da se predsjednički i parlamentarni izbori u Ukrajini naredne godine održe bez uticaja drugih država. Na samom kraju, informisao je da 24. novembra 2018. godine, obilježavaju 85 godina od Holodomora, genocida koji se desio nad ukrajinskim narodom 1932-1933. godine, koji je priznalo 17 zemalja, pa bi cijenili ukoliko bi se Crna Gora pridružila tim državama i predstavnici Crne Gore prisustvovali događajima koje tim povodom organizuju u Kijevu i Podgorici.

Predsjednik Odbora dr Halil Duković je ocijenio, da je i ovaj sastanak još jedna potvrda prijateljstva između Crne Gore i Ukrajine, koja je među prvima priznala nezavisnost naše države, naglašavajući da se saosjeća sa ukrajinskim narodom i da vjeruje da će progresivne i demokratske snage na kraju pobijediti. Smatra značajnim što je Evropska unija odmah reagovala, nije priznala aneksiju Krima i što je uvela sankcije Rusiji. U vezi sa ukrajinskom krizom, naglasio je da Crna Gora zastupa stavove koji su u skladu sa vanjskom politikom i vrijednostima Evropske unije. Obećao je punu podršku Crne Gore naporima Ukrajine da postane članica NATO i EU, smatrajući da će to doprinijeti unutrašnjoj stabilnosti i bezbjednosti regiona, što je ključno za ekonomski prosperitet i za razvoj ljudskih prava i sloboda u svakoj državi. Saopštio je da je Crna Gora, kao NATO članica i zemlja koja je veoma uspješna u evropskim integracijama, spremna da kroz razmjenu iskustava pomogne Ukrajini u ovim procesima. Predsjednik Odbora je obećao punu podršku uvođenju posmatračkih misija na Krimu i Istoku Ukrajine smatrajući da bi one doprinijele razvoju pravde, pravičnosti i poštovanju ljudskih prava na ovom području Ukrajine.  

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo upriličenim susretom i razmjenom mišljenja, uz ocjenu da je poštovanje međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i sloboda u svakoj zemlji, ključno za njen razvoj i da su saradnja i razmjena parlamentarnih iskustava u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija značajne za obje zemlje.

Pored sastanka sa predsjednikom Odbora za ljudska prava i slobode, predsjednik Svjetskog kongresa Ukrajinaca se sastao i sa šefom Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Predragom Sekulićem i predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.