Monday, 12 March 2018 18:03

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovali na manifestaciji iseljeničke zajednice u SR Njemačkoj

Dijaspora u Njemačkoj posvećena očuvanju crnogorske kulture i tradicije

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanica Nada Drobnjak i poslanik mr Ervin Ibrahimović učestvovali su na manifestaciji iseljeničke zajednice iz Crne Gore „Rožajsko veče“, održanoj 10. i 11. marta 2018. godine u Hanoveru, Njemačka.

Nakon otvaranja manifestacije od strane predstavnika organizatora, Sadrije Dacića, privrednika iz Rožaja, nastanjenog u Frankfurtu, uslijedila su obraćanja članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predsjednika Opštine Rožaje Ejupa Nurkovića, generalnog konzula Crne Gore u Frankfurtu Branislava Karadžića, direktora Uprave za dijasporu Predraga Mitrovića, reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića i potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Rafeta Husovića.

Članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Nada Drobnjak izrazila je zahvalnost crnogorskoj dijaspori na naporima za očuvanje crnogorske kulture, kao i emancipaciju crnogorskog društva. Ukazala je na posvećenost Odbora za međunarodne odnose i iseljenike jačanju saradnje sa zajednicama iseljenika iz Crne Gore i informisala o predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima. Istakla je da će se ovim unapređenjem normativnog okvira stvoriti i pravni okvir za sufinansiranje projekata i programa organizacija iseljenika.

Član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanik mr Ervin Ibrahimović podsjetio je na nemjerljiv doprinos koji je dijaspora dala prilikom obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine. Pozvao je iseljenike da podrže moderne procese u Crnoj Gori, ulažu u svoju domovinu i njeguju tradiciju države iz koje su potekli.

U okviru manifestacije, održan je i okrugli sto na kojem se govorilo o potencijalima za razvoj Rožaja, kao i planovima za investiranje u ovu opštinu. Okruglom stolu su, osim poslanika, potpredsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Opštine Rožaje prisustvovali i uspješni privrednici iz Crne Gore, nastanjeni u SR Njemačkoj, koji su izrazili spremnost za dalje ulaganje u zemlju njihovog porijekla.

Učesnici manifestacije „Rožajsko veče“ bili su saglasni u ocjeni da je riječ o do sada najbrojnijem skupu iseljeničke zajednice iz Crne Gore i najavili još sličnih događaja u narednom periodu.