Wednesday, 30 January 2019 15:38

Održana 37. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Održano kontrolno saslušanje ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića na temu: “Sprovođenje Zakona o zaštiti i zdravlju na radu”

Na 37. sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, shodno članu 75 Poslovnika Skupštine Crne Gore, održano je kontrolno saslušanje ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića na temu: “Sprovođenje Zakona o zaštiti i zdravlju na radu”.

Pored članova Odbora i ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, sjednici su, u skladu sa članom 67 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prisustvovala sljedeća lica: direktor Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore Alija Košuta, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković, predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore Svetlana Vuksanović i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Danilo Gvozdenović.

Takođe, sjednici su, shodno članu 67 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prisustvovali načelnica Direkcije za zaštitu na radu Ministarstva rada i socijalnog staranja Danijela Šuković, glavna inspektorka rada u Odsjeku za inspekciju rada Angelina Međedović i inspektor rada za oblast zaštite na radu Zlatko Popović.

U uvodnom izlaganju predsjednik Odbora Suad Numanović osvrnuo se na bitnost primjene ovog zakona, posebno u ovom trenutku, u susret početku sezone izvođenja građevinskih radova. Takođe, napomenuo je da je za primjenu Zakona o zaštiti i zdravlju na radu od velike važnosti usvajanje svih podzakonskih akata kako bi primjena zakona dosegla svoj puni kapacitet i kako bi se prevazišle sve postojeće prepreke u ovoj oblasti. Numanović je istakao da je evidentno da postoji tendencija opadanja broja povreda na radu, i da tom procesu treba dati punu podršku, kroz podizanje svijesti svih relevantnih aktera i javnosti, kako bi se taj trend nastavio i u budućnosti.   

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić predstavio je dosadašnji rad Ministarstva vezan za primjenu Zakona o zaštiti i zdravlju na radu. Naglasio je da je ovo pitanje od javnog interesa i da, iz tog razloga, zauzima važno mjesto u strateškim dokumentima Vlade Crne Gore. Purišić je naveo da je zadovoljan kako proces primjene Zakona napreduje, ali ne u potpunosti. Istakao je da je neophodno u cjelosti implementirati sva zakonska rješenja kako bi se Pregovaračko poglavlje 19 moglo uspješno zatvoriti. Takođe, primjenom ovog zakona stvoriće će se uslovi da se obezbijedi psihička i fizička zaštita zaposlenih tokom rada.

U raspravi su aktivno učestvovali predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, sindikalnih organizacija, Unije poslodavaca Crne Gore, Privredne komore Crne Gore kao i Danijela Šuković, načelnica Direkcije za zaštitu na radu Ministarstva rada i socijalnog staranja. Svi učesnici rasprave odgovorili su na postavljena pitanja, u okviru svojih nadležnosti i izrazili uvjerenje da će se, kroz dobru saradnju, između svih relevantnih subjekata postići željeni rezultati u oblasti zaštite i zdravlja na radu.

Članovi Odbora su, učestvujući u raspravi, postavili određena pitanja predstavnicima nadležnih institucija koji su učestvovali na današnjem kontrolnom saslušanju.

Na kraju, predsjednik Odbora Suad Numanović konstatovao je da će predlozi zaključaka, sa ovog kontrolnog saslušanja, biti naknadno formulisani i usvojeni na nekoj od narednih sjednica Odbora.