Wednesday, 26 February 2020 12:18

Sastanak članova Ustavnog obora Skupštine Crne Gore i Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta

U razgovoru istaknuta uloga parlamenta u procesu evropskih integracija

Predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore, prof. dr Miodrag Vuković i članovi Nada Drobnjak, Milorad Vuletić i Adrijan Vuksanović, sastali su se danas sa članovima Odbora za ustavna pitanja, parlamentarcima Evropskog parlamenta - Paulom Ranžeom i Domenikom Ruis Devesaom.

Tom prilikom evropski parlamentarci su upoznati sa istorijom crnogorskog parlamentarizma i razvojem demokratije na ovim prostorima. Istaknuto je da i Ustav Crne Gore iz 2007. godine sa temeljnom idejom o obnavljanju nezavisnosti afirmiše evropske vrijednosti, što evropski prijatelji prepoznaju i poštuju.

Članovi delegacije Odbora za ustavna pitanja EP ocijenili su da se i pored političkih mimoilaženja u multikonfesionalnoj i multikulturalnoj Crnoj Gori živi skladno i da je ona primjer suživota, čiji model treba da slijede i druge države u regionu.

U razgovoru je istaknuta uloga parlamenta u procesu evropskih integracija, što je i regulisano članom 15 Ustava Crne Gore, kojim je propisano da Skupština odlučuje o načinu pristupanja Evropskoj uniji.

Evropski parlamentarci najavili su otvaranje debate o budućnosti Evrope i naglasili da će zemlje kandidati biti pozvane da učestvuju u njoj.

Na kraju, još jedanput je ponovljeno da Crna Gora želi da živi vrijednosti Evropske unije i postane njena ravnopravna članica.