Tuesday, 25 June 2019 16:55

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala na 61. plenarnom zasijedanju COSAC-a

Razmijenjena mišljenja o dešavanjima u EU, trgovinskim odnosima, evropskim obrazovnim sistemima i ulozi inovacija i tehnološkog napretka u jačanju konkurentnosti EU

Na 61. plenarnom zasijedanju Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC) u Bukureštu razgovarano je o rezultatima šestomjesečnog predsjedavanja Rumunije Savjetu Evropske unije, međunarodnim trgovinskim odnosima Unije, Evropskoj obrazovnoj oblasti kao faktoru jačanja Jedinstvenog tržišta EU, kao i ulozi inovacija, tehnološkog napretka i istraživanja i razvoja (R&D) u podsticanju konkurentnosti i ekonomskog rasta. Domaćini i moderatori događaja bili su Angel Tȋlvăr i Gabriela Creţu, predsjednici Odbora za evropske poslove Predstavničkog doma i Senata rumunskog parlamenta. Delegaciju Odbora za evropske integracije činili su predsjednik Slaven Radunović, zamjenik predsjednika Adrijan Vuksanović i član Odbora Neđeljko Rudović.

Zasijedanje je otvoreno raspravom o dostignućima rumunskog predsjedavanja Savjetu EU, koje su obilježili izbori za Evropski parlament, pregovora o Bregzitu i dogovor o budžetu Unije za naredni sedmogodišnji period, 2021-2027. Vasilica-Viorica Dăncilă, premijerka Rumunije i George Ciamba, ministar za evropske poslove u rumunskoj vladi predstavili su važne zakonodavne izmjene i predloge u vezi sa ovim pitanjima, i sa parlamentarcima iz zemalja EU razgovarali o rezultatima u oblasti: zaštite vanjskih granica EU, energetske unije i klimatskih promjena, industrijske politike i prava potrošača, jedinstvenog unutrašnjeg i digitalnog tržišta, tržišta rada EU, obrazovanja, borbe protiv dezinformacija i lažnih vijesti, online bezbjednosti, kao i politike proširenja EU. Istaknuto je da je Rumunija na evropskoj agendi radila kroz unitarni, kohezivni i sveobuhvatni pristup, sa vizijom stabilne, solidarne i ujedinjene EU.

Parlamentarci su podržali proširenje EU, uz zaključak da Evropa van EU još uvijek nije ujedinjena i da napredak u pregovorima sa zemljama Zapadnog Balkana mora biti jedan od prioriteta na evropskoj agendi. U svom obraćanju, predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je istakao da Evropi treba jaka EU, koja živi vrijednosti na kojima je zasnovana i koja koristi svoju snagu i stabilnost da utiče na stabilnost u svom susjedstvu. Radunović je naglasio da je za Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana od ključnog značaja konstantan i jasno iskazan interes EU za konačnu demokratizaciju regiona. kao i konkretna podrška u sprovođenju temeljnih reformi. Prema njegovom mišljenju, zemlje Zapadnog Balkana imaju jake vladajuće partije koje drže sve mehanizme vlasti u svojim rukama, pa će pomoć i uticaj EU biti ključni za preduzimanje konačnih i odlučnih koraka ka stvaranju okruženja u kojem građani mogu da osjete i vjeruju u osnovne demokratske vrijednosti - vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i ekonomski rast. Ovo je, ujedno, i najveća vrijednost procesa pristupanja EU.

Druga sesija posvećena je međunarodnim trgovinskim odnosima EU. O budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva u kontekstu Bregzita govorio je lord Whitty, predsjednik Pododbora za unutrašnje tržište EU u Domu lordova, koji je poručio da bi izlazak Kraljevstva iz EU u opciji bez sporazuma bio štetan i za EU, i za Kraljevstvo, i za Irsku; on nije odbacio mogućnost drugog referenduma o Bregzitu, ali je istakao da se njegov ishod ne može sa sigurnošću predvidjeti. Raspravu o trgovinskim odnosima EU je otvorio Luca Jahier, predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (ECOSOC), koji je naglasio da je evropska trgovinska politika jedna od ključnih i najuspješnijih politika EU, sa 39 međunarodnih sporazuma koji su na snazi i preko 36 miliona zaposlenih čiji poslovi zavise od vanjske trgovine i konkurentnosti EU. Parlamentarci su se složili da trgovinski odnosi EU moraju odražavati i vrijednosti kao što su vladavina prava i zaštita ljudskog dostojanstva, ali i elemente suočavanja sa klimatskim promjenama i koordinacije sistema socijalne sigurnosti, jer će trgovinska politika EU u velikoj mjeri uticati na budući tok globalizacije. Po pitanju Bregzita, zaključeno je da konačna odluka o budućim odnosima i pravilima mora biti donijeta što prije, jer su trgovina i važne industrije najviše pogođeni trenutnom neizvjesnošću.        

Tokom prvog dana COSAC zasijedanja, razgovarano je i o Evropskoj obrazovnoj oblasti – na ovu temu govorili su Vanessa Debiais-Santon, šefica Jedinice za visoko obrazovanje u Evropskoj komisiji i Ioan Dumitrache, generalni sekretar Rumunske akademije. Oni su podsjetili na ključnu vezu između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema – ekonomija, obrazovanje, tehnologija i društvo su četiri osnovna stuba društva zasnovanog na znanju, kreativnosti i inovacijama, a to je društvo u kojem trenutno živimo. Nova industrijska revolucija zahtijeva novu viziju obrazovnog sistema, tzv. pametno obrazovanje, kojeg karakterišu raznovrsnost i kvalitet, upotreba digitalnih tehnologija i stalno usavršavanje nastavnika u ovoj oblasti. Upravo ovo je jedan od ciljeva stvaranja Evropske obrazovne oblasti. U debati parlamentaraca zaključeno je da se trenutni jaz između potreba tržišta rada i trenutnih digitalnih vještina radne snage može smanjiti kroz mjere kao što su: promocija digitalnog obrazovanja na svim nivoima, korišćenje digitalnih tehnologija u nastavnim programima, unapređenje istraživanja i inovacija, učenje stranih jezika i međusobno priznavanje kvalifikacija. Istaknuto je da je obrazovanje jedan od glavnih pokretača ekonomskog rasta i da investiranje u obrazovanje predstavlja investiranje u budućnost.        

Drugi i finalni dan zasijedanja obilježila je debata o ulozi inovacija, tehnološkog napretka i istraživanja u konkurentnosti i održivosti ekonomije EU. Debatu su otvorili Elźbieta Bieńkowska, evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, Remus Pricopie, rektor Nacionalnog univerziteta političkih nauka i javne administracije i Ştefan-Radu Oprea, ministar za poslovno okruženje, trgovinu i preduzetništvo u rumunskoj vladi. Oni su pozvali na ulaganje u nova tehnološka rješenja za razvoj pametnih, inovativnih, održivih i „zelenih“ industrija, u cilju jačanja konkurentnosti ekonomije EU u odnosu na gigante Kinu, SAD i Rusiju. Tehnološki i industrijski razvoj moraju biti podržani ulaganjem u obrazovanje koje ide u korak sa potrebama moderne ekonomije i podizanjem kvaliteta obrazovnih sistema u svim zemljama članicama Unije. Parlamentarci su jednoglasno pozvali na jačanje saradnje i razvijanje mreža između obrazovnih institucija, industrija, nacionalnih parlamenata i vlada, kako bi se pronašla adekvatna mjera između regulacije, očuvanja vrijednosti EU i pružanja prostora za razvijanje inovativnih ideja, u isto vrijeme vodeći računa o zaštiti prava i sloboda evropskih građana.

Plenarno zasijedanje je organizovano u okviru parlamentarne dimenzije rumunskog predsjedavanja Savjetu EU.