Friday, 16 November 2018 20:07

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore na 64. godišnjem zasijedanju PS NATO - prvi dan

Halifax, od 16. do 19. novembra 2018. godine


Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u sastavu Obrad Mišo Stanišić, šef Delegacije, i Genci Nimanbegu, član, učestvuje u radu 64. godišnjeg zasijedanja PS NATO, koje se održava u Halifaxu, od 16. do 19. novembra 2018. godine. Domaćin ovog skupa je stalna Delegacija Kanade u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.
Prvi dan zasijedanja započeo je sastankom sekretara delegacija tokom kojeg su, u cilju uspješne realizacije skupa, razmotrena organizaciono-tehnička pitanja a učesnici sastanka su, između ostalog, upoznati sa realizovanim pripremama predstojećih zasijedanja: Proljećnog zasijedanja, u Bratislavi u Slovačkoj, od 31. maja do 3.juna 2019. godine i 65. godišnjeg zasijedanja, od 11. do 14. oktobra 2019. godine u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu, sastanka Stalnog komiteta, od 29. do 30. marta naredne godine u Zagrebu u Hrvatskoj i drugih aktivnosti Parlamentarne skupštine NATO-a, planiranih u predstojećem periodu.
Uslijedio je Koordinacioni sastanak, kojem su prisustvovali članovi Biroa te predsjedavajući komiteta, potkomiteta i izvjestioci.
U završnici prvog radnog dana Godišnjeg parlamentarnog zasijedanja u 2018. godini, realizovan je ad hoc sastanak članova Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i delegacija sa ovog područja, učesnika Koordinacionog sastanka i šefova delegacija članica Parlamentarne skupštine NATO-a. Nakon uvodnih riječi predsjednice NATO PA - Rase Jukneviciene iz Litvanije i predsjedavajućeg Komiteta za Mediteran i Bliski istok Philippe Folliota iz Francuske, učesnicima sastanka je putem video linka izložena sljedeća tema: „Mogući koraci ka naprijed u Siriji“.
Nakon ovog prikazivanja, organizovana je prezentacija: „Situaciji u Iraku“.
Ovim godišnjim zasijedanjem, Parlamentarna skupština NATO-a, počev od svog osnivanja, obezbjeđuje forum za uspostavljanje međunarodnog parlamentarnog dijaloga o aktuelnim bezbjednosnim temama te pitanjima političkog, društvenog i socijalnog karaktera.
Imajući u vidu naprijed iznijeto, godišnje sjednice Parlamentarne skupštine NATO-a, predstavljaju najviše domete aktivnosti ove organizacije tokom kojih delegati, na temelju sprovedenih rasprava i razmjene mišljenja, usvajaju predloge izvještaja i druge akte, uspostavljajući dijalog po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.
Zasijedanje u Halifaxu okuplja više od 50 nacionalnih parlamentarnih delegacija, predstavnika zemalja članica, pridruženih zemalja, regionalnih partnerskih i Mediteranskih pridruženih zemalja i posmatrače, te goste iz zemlje domaćina i inostranstva.
Tokom ovog zasijedanja, diskusije učesnika će u najznačajnijem dijelu biti fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti i pitanja u vezi sa tim. Takođe, biće usvojeni i predlozi izvještaja komiteta o kojima je vođena rasprava tokom Proljećnog zasijedanja održanog u maju 2018. godine, u Varšavi u Poljskoj, kao i formulisane političke preporuke u vezi sa tim.
Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO-a sjutra nastavlja rad.