Monday, 19 November 2018 18:09

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore na 64. godišnjem zasijedanju PS NATO - završni dan

Tokom plenarne sjednice Parlamentarne skupštine NATO-a članovi stalne Delegacije Skupštine Crne Gore učestvovali su u glasanju o predlozima rezolucija i drugih akata koji su bili na dnevnom redu sesije. 

Četvrtog dana 64. godišnjeg zasijedanja održana je plenarna sjednica tokom koje su se učesnicima obratili: predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Rase Jukneviciene; Hajrit Singh Sajjan, ministar nacionalne odbrane; zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller, i Talat Xhaferi, predsjednik Skupštine Republike Makedonije, praćeno vremenom opredjeljenim za pitanja učesnika.

U okviru tačke dnevnog reda plenarne sesije posvećene izboru i imenovanjima za predsjednicu Parlamentarne skupštine NATO-a, izabrana je članica stalne Delegacije Ujedinjenog Kraljevstva Madeleine Moon, a za potpredsjednike: Michael Turner iz Sjedinjenih Američkih Država, Richard Benyon iz Ujedinjenog Krljevstva, Franklin Van Kappen iz Holandije, Vitalino Canas iz Portugala i Osman Askin Bak iz Turske.

Potom je učesnicima plenarne sjednice predstavljen izvještaj blagajnika Parlamentarne skupštine NATO-a Marc Angel-a  i u vezi sa tim je uslijedilo izjašnjenje delegata o Predlogu budžeta za 2019. godinu.

U kontekstu rasprave o predlozima rezolucija utvrđenih tokom sjednica Komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, uslijedile su prezentacije: izvjestioca Potkomiteta o transatlantskoj saradnji u oblasti odbrane i bezbjednosti Komiteta za odbranu i bezbjednost Attila Mesterhazy; generalnog izvjestioca Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Jean-Luc Reiztera; specijalnog izvjestioca Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti Lord Jopling-a; izvjestiteljke Potkomiteta o demokratskom upravljanju Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti Jane Cordy; generalnog izvjestioca Komiteta za odbranu i bezbjednost Joseph A. Day-a; izvjestiteljke Potkomiteta za tranziciju i razvoj Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Ausrine Armonaite; generalnog izvjestioca Političkog komiteta Julio Miranda Calhe; generalne izvjestiteljke Komiteta za nauku i tehnologiju Susan Davis i specijalne izvjestiteljke Komiteta za nauku i tehnologiju Leone Alleslev.

Delegati Parlamentarne skupštine NATO-a su se potom izjasnili o predlozima rezolucija 64. godišnjeg zasijedanja.

Zasijedanje je okupilo predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Ovim skupom Parlamentarna skupština NATO-a, počev od osnivanja, obezbjeđuje forum za uspostavljanje međunarodnog parlamentarnog dijaloga o aktuelnim bezbjednosnim temama i pitanjima političkog, društvenog i socijalnog karaktera. Ovim, godišnje sjednice Parlamentarne skupštine NATO-a predstavljaju najviše domete aktivnosti organizacije tokom kojih delegati, na temelju sprovednih rasprava i razmjene mišljenja, usvajaju predloge izvještaja i druge akte, uspostavljajući dijalog po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.

Zasijedanje u Halifaxu okupilo je više od ukupno 50 nacionalnih parlamentarnih delegacija, predstavnika zemalja članica, pridruženih zemalja, regionalnih partnerskih i Mediteranskih pridruženih zemalja i posmatrače, te goste iz zemlje domaćina i inostranstva.

Tokom zasijedanja diskusije su u najznačajnijem dijelu bile fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti i drugih bliskih pitanja, usvojeni predlozi izvještaja komiteta o kojima je vođena rasprava tokom Proljećnog zasijedanja u Varšavi u Poljskoj, i formulisane političke preporuke u vezi sa tim.

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu 64. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO-a bila je u sljedećem sastavu: šef Delegacije Obrad Mišo Stanišić i član Genci Nimanbegu.

Zasijedanje u Halifaxu današnjom plenarnom sesijom završava rad.