Wednesday, 12 December 2018 19:40

Završen Osamnaesti godišnji Transatlantski forum

Skupštinu Crne Gore predstavljao je zamjenik šefa stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić

Trećeg dana 18. godišnjeg Transatlantskog foruma Parlamentarne skupštine NATO-a, tokom kongresnog panela, pod moderacijom Michael Turnera iz Sjedinjenih Američkih Država, potpredsjednika PS NATO-a, razvijena je diskusija na temu: „Iz ugla Kongresa o stanju transatlantskih odnosa i dijeljenju tereta“. Ovom prilikom, uvodnu riječ imali su članovi delegacije SAD-a Gerald Connolly i Rick Larsen.

Dijalog delegata u najznačajnijem dijelu je bio posvećen pitanjima očuvanja bezbjednosnog ambijenta u svijetu i jačanja kolektivnog sistema bezbjednosti, važnosti pravovremenog prepoznavanja potencijalnih izazova i uzroka koji do njih dovode, te jačanja sveukupne posvećenosti zajedničkim ciljevima Alijanse. Poseban osvrt stavljen je na pitanja budžetskih izdvajanja za sektor odbrane u državama članicama NATO-a, važnosti preduzimanja preventivnih aktivnosti u kontekstu borbe protiv terorizma u svjetu kao društvene opasnosti sa dalekosežnim posljedicama, kao i NATO programima odvraćanja i razuvjeravanja.

Završnom sesijom skupa posvećenoj pristupu Sjedinjenih Američkih Država pitanju Rusije, moderirao je Leo Michel, viši nerezidentni saradnik, predstavnik Transatlantske bezbjednosne inicijative Scowcroft Centra za strategiju i bezbjednost Atlantskog savjeta, a izlaganje po temi za ovu priliku je imao Timothy A. Morrison, specijalni asistent predsjednika, viši direktor za WMD & Bioodbanu, na temu: „Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg nivoa (INF)“ a potom dr Evelyn N. Farkas, predsjednica Farkas Global Strategies, - LLC, viša saradnica u Njemačkom Marshall Fondu SAD-a i dopisnica iz oblasti nacionalne bezbjednosti za NBC/ MSNBC, o redefinisanju odnosa administracije sa Rusijom.

Potom se učesnicima obratila Suzanne Spaulding, viša savjetnica za bezbjednost i direktorica Projekta za odbrambene demokratske institucije koji se razvija u okviru Međunarodnog bezbjednosnog programa, i predstavnica Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), izlaganjem o borbi protiv ruske prijetnje demokratskim institucijama. Ona je sa prisutnima razmijenila mišljenja o ovoj temi.

Osamnaesti godišnji forum PS NATO-a je, u najznačajnijem, imao za cilj da obezbijedi priliku za transatlantski dijalog o širokom spektru ključnih pitanja koja oblikuju transatlantsko partnerstvo, sa posebnim akcentom na informisanje učesnika i razvijanje dijaloga o aktuelnim temama, i to: Izazovima u Avganistanu i na jugu Azije; Novim i starim izazovima na Bliskom Istoku; Iranu i transatlantskim odnosima; Izazovima transatlantskih trgovinskih odnosa; Pristupu Sjedinjenih Američkih Država pitanju sajber bezbjednosti; Izborima u Sjedinjenim Američkim Državama; Stavovima iz Kongresa o stanju transatlantskih odnosa i pitanju dijeljenju tereta, te pristupu zemlje domaćina pitanju Rusije.

Kako pitanja održavanja i jačanja transatlantskih odnosa koja doprinose jačanju Alijanse, predstavljaju jedan od prioriteta PS NATO-a, uslijed rastuće zabrinutosti na temelju različitosti u transatlantskim stavovima, percepcijama i politikama, na inicijativu Stalnog komiteta, PS NATO-a je 2001. godine pokrenula "Parlamentarni transatlantski forum".

Skup se realizuje sa ciljem identifikovanja precizne prirode različitosti u transatlantskom razmišljanju i iznalaženju načina za njihovo prevazilaženje, a uključuje razgovore delegata sa višim američkim zvaničnicima i akademskim stručnjacima, na godišnjem nivou u Vašingtonu, u saradnji sa Univerzitetom za nacionalnu odbranu i Atlantskim savjetom SAD-a. Njegov cilj, takođe, predstavlja i identifikacija različitosti u transatlantskom razmišljanju i iznalaženju načina za njihovo prevazilaženje, a uključuje razgovore delegata sa višim američkim zvaničnicima i akademskim stručnjacima.

Parlamentarni Transatlantski forum se održava na godišnjem nivou u Vašingtonu, saradnji sa Univerzitetom za nacionalnu odbranu i Atlantskim savjetom SAD-a.

Skupštinu Crne Gore je predstavljao zamjenik šefa stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić.