Tuesday, 28 January 2020 19:22

Član Stalne delegacije Skupštine učestvovao u radu sastanka UNIC-a

Brisel, 28. januar 2020. godine

Član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO Genci Nimanbegu, u svojstvu člana Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i UNICA, uzeo je učešće u radu Sastanka Interparlamentarnog savjeta Ukrajina-NATO (UNIC), realizovanog 28. januara 2020. godine u Briselu.

Interparlamentarni savjet Ukrajina-NATO Parlamentarne skupštine NATO započeo je sastankom u Sjedištu NATO, tokom koje je moderator vd Predsjednika PS NATO, Attila Mesterhazy iz Mađarske, u uvodnoj riječi, naglasio značaj spremnosti parlamentaraca za zajednički rad i blagovremenu informisanost po predmetnoj temi, kroz dijeljenje informacija i razmjenu mišljenja, u pravcu obezbjeđenja što boljih rezultata saradnje na relaciji Ukrajina - NATO.

Tokom prvog dijela sastanka, učesnicima, delegatima Parlamentarne skupštine NATO, obratio se Mirceo Geoană, zamjenik generalnog sekretara NATO koji je predstavio aktuelne programske aktivnosti Sjeverno atlantske Alijanse, uz osvrt na ostvarene rezultate, i planove za predstojeći period. Tokom diskusije koja je uslijedila, zajednički je konstatovan značaj kontinuirane saradnje na nivou Ukrajina – NATO, te iznalaženje modaliteta za njeno dalje inoviranje i unapređenje.

Potom, uslijedio je izbor Ojars Kalnins-a iz Letonije za kopredsjedavajućeg Interparlamentarnog savjeta Ukrajina-NATO Parlamentarne skupštine NATO (UNIC).

U drugom dijelu sastanka Ruslan Stefanchuk, prvi zamjenik Predsjedavajućeg Verkhovna Rade Ukrajine i kopredsjedavajući UNIC-a, učesnicima je predstavio „Aktuelno  stanje u Ukrajini“, sa posebnim osvrtom na obezbjeđenje aktuelnih informacija, te pravovremenost i cjelovitnost informisanja učesnika. Uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za diskusiju učesnika tokom kojeg su razmijenjene informacije o aktivnostima NATO u kojima Ukrajina ima učešće, postignutim rezultatima te očekivanjima za predstojeći period.

Potom, na temu „Saradnja Ukrajina – NATO“ učesnicima, parlamentarcima PS NATO obratili su se Oleksii Selin, Šef Misije Ukrajine pri NATO, Poručnik general Volodimir Askarov, ministar-savjetnik ispred Vojnog Predstavništva Ukrajine pri NATO i Pukovnik Sergii Mukosii, ministar savjetnik, iz Odjeljenja za odbranu.

Uslijedila je tema sastanka „Komunikacijski izazovi za NATO i saradnja sa Ukrajinom“, koju je učesnicima sastanka predstavio Ambasador Ildem, pomoćnik generalnog sekretara i predstavnik Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO (PDD).

Nastavkom rada skupa moderirala je Ivanna Klympush-Tsintsadze, predsjedavajuća Komiteta za evropske integracije Verkovna Rade Ukrajine, a delegatima Parlamentarne skupštine NATO, ovom prilikom, pružene su informacije o „Saradnji NATO i Ukrajine u oblasti odbrane“ koju je uvodnim izlaganjem predstavio John Manza, pomoćnik generalnog sekretara, predstavnik Odjeljenja za operacije. Uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za pitanja od interesovanja delegata i razgovor po temi, u najznačajnijem posvećen pitanjima koji tretiraju rezultate ostvarene saradnje iz oblasti odbrane, aktuelna očekivanja i predstojeće korake.

Potom, sastanak Interparlamentarnog savjeta Ukrajina – NATO Parlamentarne skupštine NATO je bio posvećen forumu o „Novim sigurnosnim izazovima i saradnji sa Ukrajinom“, koji je svojim izlaganjem otvorio Antonio Missiroli, pomoćnik generalnog sekretara i predstavnik Odjeljenja za bezbjednosne izazove, a uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za diskusiju po temi.

U završnom dijelom skupa pod moderacijom Attila Mesterhazy iz Mađarske, vd Predsjednika Parlamentarne skupštine NATO, uslijedila je panel diskusija ambasadora NATO o: „Nacionalnim pogledima na situaciju u Ukrajini i NATO saradnji sa Ukrajinom“, u kojoj su učešće uzeli: Zoltan Nagy, ambasador i stalni predstavnik Mađarske pri NATO, Basat Öztürk, ambasador i stalni predstavnik Turske pri NATO, Kay Bayley-Hutchison, ambasadorica i stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO, i Heiko Thoms, zamjenik stalnog predstavnika Njemačke pri NATO.

Tokom diskusije u ovom dijelu skupa, učesnicima su predstavljene trenutne aktivnosti NATO na ovoj relaciji, sa posebnim osvrtom na ostvarene rezultate te modalitete njenog daljeg unaprjeđenja.

Sastanak Interparlamentarnog savjeta Ukrajina-NATO (UNIC) imao je za cilj da učesnicima pruži priliku za razvijanje dijaloga u cilju podizanja nivoa transparentnosti primjene Povelje Ukrajina - NATO, kao iskaz interesovanja i uključenosti parlamenta u rezultate ove saradnje. Tokom skupa delegatima Parlamentarne skupštine NATO obezbjeđen je forum za raspravu o brojnim pitanjima iz predmetne oblasti od zajedničkog interesa, ostvarenim rezultatima te postavljenim ciljevima, sa posebnim osvrtom na iznalaženje modaliteta za njeno dalje unaprjeđenje.

UNIC sastanke realizuje dva puta tokom godine, i otvoreni su za članove Podkomiteta o NATO partnerstvima (PCNP).