Wednesday, 19 February 2020 18:20

Treći dan zajedničkog sastanka komiteta PS NATO-a

Predstavnici Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miodrag Vuković i Genci Nimanbegu, učestvovali u radu sastanka

Predstavnici Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prof. dr Miodrag Vuković i Genci Nimanbegu su od 17. do 19. februara, u Briselu,  učestvovali u radu zajedničkog sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta, a kojem prisustvuju i službenici Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Komiteta za nauku i tehnologiju PS NATO-a.  

Zajednički sastanak komiteta PS NATO-a rezervisan je za delegacije država članica Sjevernoatlantskog savjeta i predstavlja priliku za učesnike da u kontekstu stručne podrške i razmjene znanja, razviju dijalog sa predavačima iz NATO-a i drugih organizacija sa sjedištem u Belgiji, o aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

Pored realizovanih susreta delegata Parlamentarne skupštine u sjedištu NATO-a i van njega,  ovaj sastanak komiteta je delegatima  obezbijedio i specijalni interaktivni događaj na temu: „Djelotvorno odvraćanje zlonamjernih sajber operacija“.

Trećeg dan zajedničkog sastanka u okviru sesije kojom je predsjedavao Ivans Clementjevs iz Letonije, predsjedavajući Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, učesnicima se obratila i Benedette Berti, šefica za politiku planiranja, predstavnica Kancelarije generalnog sekretara NATO-a. Ona je tom prilikom govorila o  evolucijskom bezbjednosnom krajoliku MENA regiona i ulozi NATO-a, nakon čega je uslijedila rasprava. Delagati su, u kontekstu predmetne rasprave, posebnu pažnju posvetili pitanju strategije jačanja kapaciteta na južnom krilu, u cilju obezbjeđenja pravovremenog odgovora na dolazeće izazove, a diskusija delegata je išla i u pravcu pitanja projektovanja stabilnosti, borbe protiv terorizma, ilegalnih migracija, i dr.

Učesnicima sastanka, potom se obratio i Olli Ruutu, zamjenik izvršnog direktora Evropske odbrambene agencije, izlaganjem na temu „Evropski odbrambeni napori i koherentnost sa NATO-om“. Tokom ove diskusije je istaknuta važnost čvrste posvećenosti i jedinstva na planu kontrole naoružanja, razoružanja i zabrane proliferacije oružja za masovno uništenje, kao važnih segmenata koji doprinose očuvanju evroatlantske bezbjednosti. Takođe, istaknut je i značaj trajne saradnje na ovom planu, posebno imajući u vidu stepen društvene opasnosti iznijetih pitanja.

Nastavak rada skupa obilježio je specijalni interaktivni događaj na temu: „Djelotvorno odvraćanje zlonamjernih sajber operacija“, organizovan u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Estonije, koji je učesnicima sastanka, delegatima PS NATO-a obezbijedio informacije o napadima zlonamjernog softvera protiv elektroenergetske mreže, granicama međunarodne saradnje i praktične pomoći, strategiji komunikacije i izazovima izbora, vojnoj moći u sajber prostoru, transparentnosti, težnji za razvrstavanjem i teretu javnosti, pripisivanju zlonamjernih sajber operacija, saradnji sa privatnim sektorom, etici, sajber ​​operacijama protiv kritičnih pružalaca informacijske infrastrukture, aktivnoj sajber odbrani, uslovima i autorizaciji, i dr.

U vezi sa navedenim, učesnicima su se obratili i: Siiri Königsberg, zamjenik stalnog predstavnika Estonije pri NATO-u, Njall Trausti Fridbertsson iz Islanda, potpredsjednik Odbora za nauku i tehnologiju, Lauri Almann, osnivač Cybexer Technologies i Merle Maigre, izvršna potpredsjednica za odnose sa Vladom.

Zajednički sastanak komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a danas završava sa radom.