Saturday, 13 April 2019 10:49

Završeno proljećnje zasijedanje PSSE

Na zasijedanju učestvovali članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Predrag Sekulić, šef delegacije, Marija Ćatović, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) održano je od 8. do 12. aprila u Strazburu. Na dnevnom redu zasijedanja bile su rasprave o jačanju saradnje sa Ujedinjenim nacijama u sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj; ulozi i odgovornosti političkih lidera u sprečavanju govora mržnje i netolerancije; zaustavljanju govora mržnje i ostalih djela iz mržnje u sportu; uspostavljanju saradnje između Savjeta Evrope i Evropske unije u izgradnji mehanizma za zaštitu demokratije, vladavine prava i temeljnih prava; postizanju ravnoteže između prava roditelja, donatora i djece u okviru anonimne donacije polnih ćelija, te izmenama Poslovnika Parlamentarne skupštine.

Poslanici su govorili i o promovisanju parlamenata bez seksizma i seksualnog uznemiravanja, odgovorima na nove izazove u međunarodnoj borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, stanju migranata i izbjeglica na grčkim ostrvima, kao i o uticaju društvenih medija na ljudska prava.

Tokom zasijedanja održana je i hitna rasprava na temu „Uloga i misija Parlamentarne skupštine: ključni izazovi za budućnost“, u okviru koje se PSSE izjasnila o mjerama koje je, u cilju pružanja odgovora na trenutnu intitucionalnu krizu Savjeta Evrope, predložio član holandske delegacije Tini Koks (Tiny Kox). Parlamentarna skupština naglasila je značaj razvoja sinergije između dva statutarna organa Savjeta Evrope i usvajanjem Rezolucije 2277 (2019) predložila uspostavljanje procedure zajedničkog djelovanja u slučajevima kada zemlja članica krši svoje statutarne obaveze ili ne poštuje osnovne principe i vrijednosti Savjeta Evrope.

Parlamentarnoj skupštini, na aprilskom zasijedanju, obratili su se predsjednici vlada Jermenije i Gruzije, ministar vanjskih poslova Finske, u svojstvu predsjedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope, kao i Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava koja je predstavila svoj izvještaj o radu za prethodnu godinu.