Monday, 30 September 2019 11:50

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje na jesenjem zasijedanju PSSE

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Predrag Sekulić, šef delegacije, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović, učestvuju na jesenjem zasijedanju PSSE koje je započelo danas u Strazburu.

Na posljednjem redovnom zasijedanju PSSE u ovoj godini koje će trajati do petka, 4. oktobra, Parlamentarna skupština će razmotriti izvještaje o funkcionisanju demokratskih institucija u Republici Moldaviji, post-monitoring dijalogu sa Sjevernom Makedonijom, potrebi za uspostavljanjem zajedničkih standarda za institucije zaštitnika ljudskih prava, kao i o migraciji radne snage iz Istočne Evrope i njenom uticaju na socio-demografske procese. Biće, takođe, riječi i o jačanju zaštite zviždača u Evropi, zaštiti žrtava terorizma, pravnom statusu klimatskih izbeglica, te doprinosu Razvojne banke Savjeta Evrope izgradnji inkluzivnijeg društva.

Parlamentarnoj skupštini drugog dana zasijedanja obratiće se predsjednik Francuske Emanuel Makron, a istog dana biće održana i svečanost povodom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Savjeta Evrope. Skupštini će se obratiti i nova generalna sekretarka organizacije Marija Pejčinović Burić, koja je ranije ovog mjeseca preuzela dužnost.

Na jesenjem zasijedanju predsjednica Parlamentarne skupštine dodijeliće nagradu za ljudska prava Vaclav Havel za 2019. godinu.