Saturday, 05 October 2019 20:21

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na jesenjem zasijedanju PSSE

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Predrag Sekulić, šef delegacije, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović, učestvovali su na jesenjem zasijedanju PSSE koje je od 30. septembra do 4. oktobra 2019. godine održano u Strazburu.

Na posljednjem redovnom zasijedanju Parlamentarne skupštine u ovoj godini poslanici su govorili o jačanju zaštite zviždača u Evropi, potrebi za uspostavljanjem zajedničkih standarda za institucije zaštitnika ljudskih prava, doprinosu Razvojne banke Savjeta Evrope izgradnji inkluzivnijeg društva, kao i o migraciji radne snage iz Istočne Evrope i njenom uticaju na socio-demografske procese. Bilo je riječi i o funkcionisanju demokratskih institucija u Republici Moldaviji, post-monitoring dijalogu Parlamentarne skupštine sa Sjevernom Makedonijom, zaštiti žrtava terorizma, te nasilju u akušerstvu i ginekologiji.

Dnevni red zasijedanja obuhvatio je i raspravu o pitanju pravnog statusa „klimatskih izbjeglica“, u okviru koje je članica delegacije Sanja Pavićević govorila o mjerama koje Crna Gora sprovodi sa ciljem unapređenja politika održivog razvoja, pružanja doprinosa borbi protiv klimatskih promjena i izgradnje efikasnog sistema za upravljanje migracijama. Govoreći o preporukama sadržanim u izvještaju koji je pripremila izvjestiteljka na ovu temu članica francuske delegacije Mari-Kristin Verdije Žukla, Pavićević je naglasila da strategije pripremljenosti na katastrofe treba da obuhvate i mjere zaštite osoba pogođenih katastrofama izazvanim klimatskim promjenama koje dovode do migracija, posebno zaštite ranjivih grupa. Mjere adaptacije na klimatske promjene, moraju zauzeti centralno mjesto u izgradnji otpornosti čovjeka, prirode i društveno-ekonomskih sistema, naglasila je Pavićević.

Povodom obilježavanja 70. godina od osnivanja Savjeta Evrope, a u okviru predsjedavanja Francuske Komitetu ministara, gost Parlamentarne skupštine na ovom zasijedanju bio je francuski predsjednik Emanuel Makron. Govoreći o važnosti Savjeta Evrope i njegovom doprinosu jačanju zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, francuski predsjednik naglasio je potrebu ponovnog ujedinjenja Evrope zasnovanog na zajedničkim vrijednostima.

Prvi put nakon preuzimanja dužnosti Parlamentarnoj skupštini obratila se i nova generalna sekretarka organizacije Marija Pejčinović Burić, koja je govorila o prioritetima svog rada, posebno važnosti obezbjeđivanja sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane svih zemalja članica.

Na posebnoj svečanosti koja je održana prvog dana zasijedanja, predsjednica PSSE Lilijan Mari Paskije uručila je nagradu za ljudska prava Vaclav Havel za 2019. godinu. Dobitnici nagrade su Ilham Tohtu iz Kine, koji je trenutno u zatvoru, i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Pored učešća na plenarnom zasijedanju, članovi delegacije Skupštine Crne Gore učestvovali su i na sastancima političkih grupa u Parlamentarnoj skupštini, te sjednicama radnih tijela PSSE - Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica i Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije.

Članica delegacije Sanja Pavićević predsjedavala je sjednici Potkomiteta za pitanja invaliditeta, višestruke i intersekcijske diskriminacije koja je održana pretposljednjeg dana zasijedanja. Na sjednici je održano saslušanje na temu „Intersekcijska diskiminacija“, uz učešće ekspertkinje Sare Čander iz Evropske mreže protiv rasizma (ENAR) i sociološkinje dr Hanane Karimi sa Univerziteta u Strazburu.