Friday, 31 January 2020 13:34

Završeno zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Na zasijedanju u Strazburu učestvovali članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) učestvovala je na prvom redovnom, zimskom, zasijedanju PSSE u ovoj godini, koje je održano od 27. do 31. januara u Strazburu. Na zasijedanju su učestvovali članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Predrag Sekulić, šef delegacije, Marija Ćatović, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović.

Na samom početku zasijedanja za predsjednika Parlamentarne skupštine izabran je šef belgijske delegacije Hendrik Dams (Hendrik Daems) iz grupe ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu), koji je, u skladu sa uspostavljenim principom rotacije među političkim grupama u Skupštini, bio i jedini kandidat za ovu funkciju. Dams je na ovaj način postao 33. predsjednik PSSE i treći Belgijanac na čelu Parlamentarne skupštine od osnivanja Savjeta Evrope 1949. godine.

Zimsko zasijedanje PSSE obuhvatilo je rasprave na teme slobode medija i bezbjednosti novinara u Evropi, zaštite slobode vjeroispovijesti na radnom mjestu, prijavljenih slučajeva političkih zatvorenika u Azerbejdžanu. Na dnevnom redu zasijedanja bio je i godišnji izvještaj o aktivnostima u okviru postupka monitoringa i post-monitoring dijaloga Parlamentarne skupštine, kao i dvije objedinjene rasprave - u vezi sa trgovinom migranata i nestaloj djeci izbjeglica i migranata, te u vezi sa turizmom transplantacije organa i trgovinom ljudskim tkivima i ćelijama. Održana je i rasprava po hitnom postupku na temu međunarodnih obaveza u vezi sa repatrijacijom djece iz zona rata i konflikata, u okviru koje se Parlamentarnoj skupštini obratila Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Parlamentarna skupština razmotrila je i izvještaj o funkcionisanju demokratskih institucija u Poljskoj koji su pripremili članica švedske delegacije Azade Rojhan Gustafson i član holandske delegacije Piter Omzigt. Nakon okončane rasprave, a zbog iskazane zabrinutosti „zbog nedavnih reformi koje značajno štete nezavisnosti sudstva i vladavini prava“ u ovoj zemlji, Parlamentarna skupština odlučila je da pokrene postupak monitoringa u pogledu Poljske.

Posebnu pažnju na ovom zasijedanju izazvala je rasprava u vezi sa uspostavljanjem dopunske zajedničke procedure djelovanja Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine u slučajevima ozbiljnog kršenja obaveza iz članstva u ovoj organizaciji, koja je okončana donošenjem rezolucije kojom se preciziraju koraci u takvim okolnostima.

Parlamentarnoj skupštini i na ovom zasijedanju obratili su se visoki zvaničnici država članica Savjeta Evrope. Tako je gost Parlamentarne skupštine bio predsjednik Republike Moldavije Igor Dodon, a u okviru tekućeg gruzijskog predsjedavanja Komitetu ministara Savjeta Evrope, poslanicima su se obratili predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili i ministar vanjskih poslova Gruzije David Zalkalijani, koji je ujedno i predsjedavajući Komitetu ministara. Parlamentarnoj skupštini obratila se i generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić, koja je nakon izlaganja odgovarala na pitanja poslanika.

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE, pored plenarnog zasijedanja učestvovali su i na sastancima političkih grupa u Parlamentarnoj skupštini čiji su članovi, kao i na sjednicama stalnih radnih tijela - Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije i Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj. 

Šef delegacije Predrag Sekulić učestvovao je i na juče održanoj sjednici Zajedničkog komiteta Parlamentarne skupštine i Komiteta ministara Savjeta Evrope, na kojoj je bilo riječi o mehanizmima daljeg jačanja saradnje i zajedničkog djelovanja ova dva organa Savjeta Evrope u okviru novouspostavljene zajedničke procedure djelovanja u slučajevima ozbiljnog kršenja obaveza iz članstva.

Na sjednici Potkomiteta za pitanja invaliditeta, višestruke i intersekcijske diskriminacije koja je održana drugog dana zasijedanja, članica skupštinske delegacije Sanja Pavićević ponovo je izabrana za predsjednicu ovog radnog tijela koji je obrazovan u okviru Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije. U navedenom svojstvu Pavićević je predsjedavala zajedničkoj sjednici ovog potkomiteta, Potkomiteta za rodnu ravnopravnost i Parlamentarne mreže za pravo žena da žive bez nasilja, na kojoj je, uz učešće više eksperata, održano saslušanje na temu „Nasilje nad ženama sa invaliditetom“.

Članica delegacije Marija Ćatović predsjedavala je sjednici Potkomiteta za Evropsku nagradu koji je obrazovan u okviru Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj. Poslanica Ćatović, dala je doprinos i u okviru jedne od rasprava koja je izazvala najviše pažnje na sjednici ovog komiteta, a ticala se obezbjeđivanja podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama. Učestvujući u raspravi, Ćatović je istakla da osnivanje posebnih institucija u okviru kojih se pruža odgovarajući tretman osobama sa autizmom, kao i osposobljenost svih nadležnih državnih službi da pruže podršku iz svoje nadležnosti, treba da budu prioritet svake države. Obaveza država i svakog pojedinačno, je da omoguće njihovu potpunu inkluziju, a način i količina podrške pružene njihovim porodicama je mjera humanosti i odgovornosti svakog društva, saopštila je Ćatović.

Zimsko zasijedanje u Strazburu završeno je danas nakon okončane rasprave o izvještaju Biroa Parlamentarne skupštine. Sljedeće, proljećnje, zasijedanje biće održano od 20. do 24. aprila 2020. godine.