ponedjeljak, 16 septembar 2019 16:59

Održani sastanci Grupe prijateljstva i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa delegacijom Velike narodne skupštine Republike Turske

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Republikom Turskom sastala se danas sa delegacijom Velike narodne skupštine Republike Turske, na čelu sa predsjednikom Grupe Erolom Kavundžuom, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od 16. do 18. septembra tekuće godine.

Tokom sastanka dvije grupe prijateljstva, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe Genci Nimanbegu istakao je da su EU i NATO jedini ispravni put za obje države, te da su dvije države nedavno svoje prijateljstvo izdigle na nivo partnera u okviru Sjevernoatlantske Alijanse.

Govoreći o procesu evropske integracije Crne Gore, Nimanbegu je naglasio da naša država mora snažnije raditi na podizanju standarda i demokratizaciji društva, smanjenju migracije i odliva kvalifikovanih kadrova. U tom smislu ona mora ubrzati proces reformi i dalje demokratizacije društva, čime će steći uslove za članstvo u EU, kazao je potpredsjednik Skupštine.

Nimanbegu je istakao da Crna Gora i Turska imaju kvalitetnu saradnju u brojnim oblastima, ali da se posebno izdvaja saradnja u oblasti obrazovanja čije benefite koriste studenti iz Crne Gore već nekoliko godina unazad.

Takođe, iskazano je obostrano očekivanje za nastavkom turskih investicija u Crnoj Gori, te posebno potcrtan značaj Trans-jadranskog gasovoda (TAP) koji bi transportovao gas iz Turske, čime bi se omogućila gasifikacija ovog regiona.

Pored gostiju i potpredsjednika Nimanbegua, sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Republike Turske: Suad Numanović, Branka Tanasijević, Marija Maja Ćatović i Nedžad Drešević.

***

Posjeta poslanika iz Republike Turske ilustracija je dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa dvije države, koji treba da pruže doprinos u ekonomskoj saradnji i sveukupnim bilateralnim vezama, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku Odbora sa Grupom prijateljstva Velike narodne skupštine Republike Turske sa Crnom Gorom.

Nikolić je posebno izdvojio angažman Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKE), te upoznao sagovornike o pozitivnom uticaju brojnih implementiranih projekata. 

Predsjednik Grupe prijateljstva Velike narodne skupštine Republike Turske sa Crnom Gorom Erol Kavundžu ukazao je na postojeću, dobru platformu za unapređenje odnosa u svim oblastima, te posebnu ulogu parlamentaraca u njegovanju te saradnje.

Pored predsjednika Odbora Andrije Nikolića, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora: Dragutin Papović, Nada Drobnjak, Miloš Nikolić, Ervin Ibrahimović i Miodrag Lekić.

Delegaciju Grupe prijateljstva Velike narodne skupštine Republike Turske sa Crnom Gorom koja boravi u posjeti našoj državi čine: Erol Kavundžu, predsjednik Grupe i članovi Grupe: Tulaj Kajnardža, Mehmet Erdoan, Mustafa Tundžer i Mehmet Bulent Karataš.

Sastancima u Skupštini prisustvovala je i turska ambasadorka u Crnoj Gori Nj.E. Songul Ozan.