Transparentnost i otvorenost zakonodavne vlasti važni su preduslovi za veće učešće građana u procesu donošenja odluka i praćenju političkih i društvenih procesa. Pozitivni efekti uključenosti civilnog društva, s druge strane, ogledaju se u obezbjeđivanju povratnih informacija o rezultatima sprovođenja politika i reformi, javnoj kontroli rada parlamenta i pružanju uvida iz ugla civilnog društva o praćenju sektorskih politika, posebno u okviru procesa integracije u Evropsku uniju.

Saradnja Skupštine Crne Gore i civilnog sektora konstantno se unapređuje i jača, što potvrđuje, između ostalog, i učešće predstavnika civilnog sektora na sjednicama radnih tijela. Mogućnost učešća zainteresovane javnosti na sjednicama radnih tijela je data članom 67 Poslovnika Skupštine, koji propisuje da u radu odbora, po pozivu, odnosno po njihovom zahtjevu, uz saglasnost predsjednika odbora mogu pored predstavnika Vlade učestvovati i predstavnici naučnih i stručnih institucija, drugih pravnih lica i nevladinih organizacija, kao i pojedini stručni i naučni radnici, bez prava odlučivanja.

Predstavnici civilnog društva imaju mogućnost da radnom tijelu dostave i mišljenje u vezi sa određenim pitanjima koja su u njegovoj nadležnosti. Obrazac za davanje mišljenja organizacija civilnog društva možete koristiti u svrhu davanja mišljenja na određeni predlog zakona ili drugog akta koji je predmet razmatranja radnog tijela Skupštine.

Na našem sajtu možete naći kontakt informacije skupštinskih radnih tijela preko glavnog menija: Skupština - Radna tijela. 

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja, možete se obratiti Službi Skupštine putem telefona na 020 404 521 ili dostavljanjem elektronske poruke na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pored navednog, saradnja Skupštine i civilnog društva obuhvata i institucionalnu dimenziju kroz partnerstvo u realizaciji projekata i učešće poslanika i zaposlenih u Službi Skupštine Crne Gore u aktivnostima i događajima koje organizuju nevladine organizacije.

pdfSporazum o saradnji između Skupštine Crne Gore i nevladinih organizacija u Crnoj Gori