ponedjeljak, 30 septembar 2019 17:19

XXI Cetinjski parlamentarni forum završen usvajanjem Zajedničke izjave

Radni dio XXI Cetinjskog parlamentarnog foruma počeo je sesijom na temu Odgovornost parlamenata i javnih servisa u promociji kulture političkog dijaloga, kojom je moderirao poslanik u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević.

U okviru sesije, koja je praćena dinamičnom diskusijom, govorili su potpredsjednica PS OEBS-a Margareta Cederfelt, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora Sunčana Glavak, poslanik Narodne skupštine Republike Srbije Mirko Krlić, poslanica Državnog zbora Republike Slovenije Violeta Tomić, poslanik Parlamenta Republike Sjeverne Makedonije Redžail Ismaili, poslanik Parlamenta Republike Albanije Florenc Spaho i šef Odeljenja Savjeta Evrope za informaciono društvo Patrik Penninckx.

Drugom sesijom na temu Uloga zakonskih rješenja u jačanju slobode i profesionalnosti rada medija moderirao je poslanik u Skupštini Crne Gore Neđeljko Rudović.

Uvodna izlaganja na ovu temu imali su direktor za pravna pitanja i politiku Evropske radiodifuzne unije Richard Burnley,  predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora Sunčana Glavak, generalni direktor Radiotelevizije Ljubljana Igor Kadunc, generalni direktor TVCG Božidar Šundić, ravnatelj poslovne jedinice Program iz Zagreba Renato Kunić, rukovoditeljka Odjela međunarodni poslovi iz Sarajeva Lejla Babović, generalni direktor Radio Televizije Priština Ngadhnjim Kastrati, poslanica Parlamenta Republike Sjeverne Makedonije Jagoda Shahpaska i poslanica u Skupštini Crne Gore Marta Šćepanović.

U otvorenoj raspravi učesnici su razgovarali o unaprjeđenju zakonodavnih i institucionalnih okvira u cilju jačanja nezavisnosti, profesionalnosti i veće odgovornosti u radu medija. Istakli su da je za svako demokratsko društvo važno da javni servisi služe interesima i potrebama javnosti, odražavajući politički pluralizam. Učesnici su zahvalili Skupštini Crne Gore na organizaciji Cetinjskog parlamentarnog foruma, koji smatraju izuzetno značajnim za jačanje kontakata i saradnje na parlamentarnom nivou. 

Goste je pozdravio i bivši poslanik Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva John Austin, koji je 2004. godine podržao ideju formiranja Cetinjskog parlamentarnog foruma kao platforme za unaprjeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu.

Rad XXI Cetinjskog parlamentarnog foruma završen je usvajanjem Zajedničke izjave.

U njoj je, između ostalog, istaknut značaj medijskog pluralizma, ali i odgovornost za javno izgovorenu riječ. Naglašen je značaj transparentnosti vlasništva nad medijima za zaštitu javne debate u demokratskim društvima. Ukazano je na potrebu daljeg razvoja profesionalnog pristupa, odgovornosti i poštovanja etičkih pravila od strane novinara, čemu poslanici mogu pružiti podršku u okviru svojih nadležnosti.

Učesnici su napomenuli da će svojom javnom ulogom i primjerom biti promoteri kulture političkog dijaloga i time dodatno raditi na stvaranju ambijenta za sučeljavanje mišljenja i predstavljanje različitih argumentacija, međusobnog razumijevanja i poštovanja drugačijeg mišljenja, sa ciljem sveukupnog društvenog napretka.

pdfZAJEDNIČKA IZJAVA

YouTube         
Cloud