Branimir Gvozdenović 

Branimir Gvozdenović

 

Poslaničke funkcije

  • Potpredsjednik Skupštine Crne Gore

Lični podaci

Mjesto rođenja: Bar

Kontakt

Tel: + 382 20 404 533

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

 

 

Branimir Gvozdenović je rođen 1961. godine u Baru. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici. Profesionalnu karijeru započeo je u Sekretarijatu za razvoj Crne Gore, na organizacionim poslovima, gdje je koordinirao mladim timom stručnjaka koji je, devedesetih godina prošlog vijeka, inicirao informatički razvoj Crne Gore na novim ICT platformama. Kasnije je imenovan za pomoćnika sekretara u Sekretarijatu, da bi 1999. godine bio izabran za izvršnog direktora Pošte Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i privredni razvoj je postao 2001. godine i tu dužnost obavljao u tri mandata. U tom periodu, 18 mjeseci je bio predsjednik Opštine Bar. U narednom mandatu Vlade, bio je ministar za ekonomski razvoj. Nakon parlamentarnih izbora 2009. u novoj Vladi je izabran za ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine, i tu funkciju je obavljao do kraja 2010. godine.

Od februara 2011. do decembra 2012. godine obavljao je funkciju političkog direktora Demokratske partije socijalista Crne Gore. U periodu od decembra 2012. do novembra 2016. godine vršio je funkciju ministra održivog razvoja i turizma.

U toku svoje karijere Gvozdenović je, između ostalog, bio predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i član Upravnog odbora JP PTT Crne Gore. Jedan je od inicijatora održavanja Festivala informatičkih dostignuća (INFOFEST) kao najznačajnije regionalne ICT manifestacije, kao i niza projekata koji su dali konkretan rezultat u odnosu na razvoj države. 

Više puta biran je za poslanika u Skupštini Crne Gore.

Član je Predsjedništva Demokratske partije socijalista.

Takođe, član je nekoliko asocijacija i tematskih društava. Predsjednik je Skupštine ŽRK ‘’Budućnost’’, a obavljao je funkciju predsjednika Skupštine Rukometnog saveza Crne Gore i predsjednika Upravnog odbora ŽRK "Budućnost’’.

Njegovi profesionalni afiniteti vezani su za intenziviranje ekonomskog i demokratskog razvoja, kao i ubrzanje procesa evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore.

 

Genci Nimanbegu

genci nimanbegu

 

Poslaničke funkcije

  • Potpredsjednik Skupštine Crne Gore

Lični podaci

Datum rođenja: 06.09.1971.
Mjesto rođenja: Ulcinj

Kontakt

Telefon: + 382 20 404 532
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

  

 

Genci Nimanbegu rođen je 6. septembra 1971. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom Ulcinju. Studije je započeo na Ekonomskom fakultetu u Dubrovniku, ali je zbog ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije morao da ih prekine i nastavi na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, gdje je i diplomirao.

Od jula do decembra 1997. godine, radio je kao saradnik izvršnog direktora firme „Primus elektroniks“ u Ulcinju.

Tokom ratnih dešavanja na Kosovu (mart – juni 1999.) osnovao je i vodio humanitarnu organizaciju „Drita“, formiranu u Ulcinju, u cilju zbrinjavanja i pomoći kosovskim izbjeglicama.

Radio je u „Svjetskom programu hrane“ UN (UN/WFP) od juna 1999. godine do zatvaranja misije u Crnoj Gori - marta 2004. godine.

Aprila 2004. godine preuzima ulogu izvršnog direktora “Ulqin Business Association” (UBA). Od 60 članova, koliko je ovo udruženje imalo 2004. godine, danas je broj članova porastao na 280.

Sa grupom albanskih intelektualaca i domoljuba iz Ulcinja, 2005. godine, učestvuje u stvaranju albanske partije Forca e Re Demokratike i biva izabran za njenog potpredsjednika.

Na parlamentarnim izborima 2009. godine izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, što je ponovljeno i na izborima 2012. i 2016. godine. Trenutno je potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Član je skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kao i član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a, od decembra 2016.

Izabran je za predsjednika Nacionalnog Savjeta Albanaca u Crnoj Gori, 2013. godine.

Osim maternjeg – albanskog jezika, aktivno vlada i crnogorskim (srpskim, hrvatskim, bosanskim), engleskim, italijanskim, a služi se i francuskim jezikom.

Oženjen je akademskom slikarkom Vahidom, sa kojom ima dvoje djece, Lisu i Jonia.