petak, 09 novembar 2018 16:25

Održan XX Cetinjski parlamentarni forum

 „Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?“ pitanje je na koje su na upravo završenom 20. Cetinjskom parlamentarnom forumu u organizaciji Skupštine Crne Gore, odgovarali poslanici iz regiona i Crne Gore i međunarodni zvaničnici iz Venecijanske komisije - direktor i potpredsjednik, specijalni predstavnik PS OEBS-a, kao i eksperti ODIHR-a, uz učešće nevladinih organizacija i prisustvo diplomatskog kora.

Cetinjski parlamentarni forum je otvorio predsjednik Skupštine Ivan Brajović, nakon čega je na dinamičnim sesijama bilo riječi o unaprjeđenju izbornih zakona i saradnji sa međunarodnim organizacijama, kao i uticaju kampanja i finansiranja političkih aktera na izborni integritet.

- Naši birači slobodno biraju. Jer slobodna volja je elementarno i neotuđivo pravo svakog čovjeka na planeti i čini identitet slobodnog građanina. A slobodni građanin je identitet jedne zemlje sa svim njegovim kreativnim sposobnostima koje ga čine dostojanstvenim članom i tvoriteljem građanskog društva – istakao je predsjednik Brajović i nastavio:

- Poslanik je medij kroz kojeg progovara volja birača. U višepartijskom sistemu birač više nije pasivni posmatrač koji se uključuje u politički život svake četvrte godine, već aktivni sudionik procesa i reformi. Takođe, birač ne mora čekati izbore da reaguje zadovoljstvom ili nezadovoljstvom. I to je ono što čini politički život neprekidnim i transparentnim.

Govoreći o predstojećim aktivnostima na izbornom zakonodavstvu, Brajović je izrazio

sigurnost da će poboljšano zakonodavstvo ojačati političku stabilnost, egzistencijalnu sigurnost i zacrtane evropske standarde, koji garantuju građanima Crne Gore, domaćim i stranim investitorima, kao i čitavom društvu - miran i spokojan život  i rad.

- Ne zaboravimo da kao i čovjek, i demokratija se u boljim uslovima lakše rađa, a bolje podiže i stari. Vjerujem u dugovječan život crnogorske demokratije, jer činimo sve da joj obezbijedimo preduslove, koji vode ka trajnim i progresivnim ciljevima – zaključio je predsjednik Skupštine.

Po završetku Foruma, učesnici su usvojili Zajedničku izjavu.

pdfIzlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

Dvadeseti Cetinjski parlamentarni forum

YouTube

Cloud

Govor predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića 

YouTube

Cloud