Genci Nimanbegu

Poslaničke funkcije

  • Potpredsjednik Skupštine Crne Gore

Lični podaci

Datum rođenja: 6.09.1971.
Mjesto rođenja: Ulcinj

Kontakt

Telefon: + 382 20  404 532
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

Genci Nimanbegu rođen je 6. septembra 1971. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom Ulcinju. Studije je započeo na Ekonomskom fakultetu u Dubrovniku, ali je zbog ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije morao da ih prekine i nastavi na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, gdje je i diplomirao.

Od jula do decembra 1997. godine, radio je kao saradnik izvršnog direktora firme „Primus elektroniks“ u Ulcinju.

Tokom ratnih dešavanja na Kosovu (mart – juni 1999.) osnovao je i vodio humanitarnu organizaciju „Drita“, formiranu u Ulcinju, u cilju zbrinjavanja i pomoći kosovskim izbjeglicama.

Radio je u „Svjetskom programu hrane“ UN (UN/WFP) od juna 1999. godine do zatvaranja misije u Crnoj Gori - marta 2004. godine.

Aprila 2004. godine preuzima ulogu izvršnog direktora “Ulqin Business Association” (UBA). Od 60 članova, koliko je ovo udruženje imalo 2004. godine, danas je broj članova porastao na 280.

Sa grupom albanskih intelektualaca i domoljuba iz Ulcinja, 2005. godine, učestvuje u stvaranju albanske partije Forca e Re Demokratike i biva izabran za njenog potpredsjednika.

Na parlamentarnim izborima 2009. godine izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, što je ponovljeno i na izborima 2012. i 2016. godine. Trenutno je potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Član je skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finasije i budžet, kao i član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a, od decembra 2016. godine.

Izabran je za predsjednika Nacionalnog Savjeta Albanaca u Crnoj Gori, 2013. godine.

Osim maternjeg – albanskog jezika, aktivno vlada i crnogorskim (srpskim, hrvatskim, bosanskim), engleskim, italijanskim, a služi se i francuskim jezikom.

Oženjen je akademskom slikarkom Vahidom, sa kojom ima dvoje djece, Lisu i Jonia.