ponedjeljak, 07 oktobar 2019 09:47

Odbor za ljudska prava i slobode i Odbor za rodnu ravnopravnost na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji na Cetinju

U okviru konferencije na temu „Osnaživanje regionalne saradnje i nadzora zakonodavstva u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu“ prisutnima će se obratiti i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore dr Halil Duković

Članovi i članice Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovaće na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji na temu „Osnaživanje regionalne saradnje i nadzora zakonodavstva u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu“, koja će se  8. oktobra 2019. godine, u 9:30 održati u Vladinom domu na Cetinju.

Konferencija je dio aktivnosti Vestminsterske fondacije za demokratiju i Mreže odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na Zapadnom Balkanu (HUGEN) koje se realizuju u okviru Programa podržanog od strane Ministarstva vanjskih poslova Norveške koji implementira Vestminsterska fondacija za demokratiju u periodu od aprila 2019. do novembra 2021. godine.

Prethodno, prije održavanja Konferencije, u Podgorici, u Hotelu „Hilton“ 7. oktobra 2019. godine održaće se sastanak Upravnog odbora Mreže odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na Zapadnom Balkanu (HUGEN).

Na Konferenciji će učestvovati predstavnici odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost iz parlamenata Zapadnog Balkana, kao i eksperti za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, parlamentarni nadzor i post-zakonodavni nadzor iz Ujedinjenog Kraljevstva i regiona Zapadnog Balkana.

Regionalnu parlamentarnu konferenciju će otvoriti potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju za Zapadni Balkan Emil Atanasovski i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak.

Nakon pozdravnih govora, Dina Melhem, regionalna direktorica i viša savjetnica za ljudska prava i Shannon O’Connell, viši savjetnik za rodnu ravnopravnost, inkluziju i politiku u Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju govoriće o međunarodnim praksama u sprovođenju nadzora nad zakonodavstvom koje se tiče ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

U popodnevnim satima ekspert Žarko Hadži- Zafirov će predstaviti ključne nalaze  Regionalne studije o radu odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na Zapadnom Balkanu.

Na Konferenciji će biti predstavljena iskustva regionalne saradnje u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu i ključna pitanja i prepreke sa kojima se parlamentarni odbori za ljudska prava suočavaju prilikom sprovođenja nadzora nad implementacijom zakonodavstva. U okviru diskusije na ovu temu prisutnima će se obratiti i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore dr Halil Duković, koji će predstaviti iskustvo uspješne prakse, ali i prepreke i izazove sa kojima se Odbor za ljudska prava i slobode susreće u sprovođenju kontrolne i nadzorne uloge.

Tokom Konferencije viši savjetnik za upravljanje Vestminsterske fondacije za demokratiju Franklin De Vrieze će predstaviti najbolje prakse i metodologije post-zakonodavnog nadzora.

Na samom kraju biće prezentovan HUGEN Akcioni plan i aktivnosti opredijeljene za podršku parlamentima Zapadnog Balkana u nadzoru nad zakonodavstvom u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Završna izlaganja na Konferenciji imaće Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Ivan Radojević, programski menadžer Vestminsterske fondacije za demokratiju i Emil Atanasovski, direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju za Zapadni Balkan.

pdfAGENDA