ponedjeljak, 28 oktobar 2019 10:41

U Skupštini održana komemorativna sjednica povodom smrti poslanika Janka Vučinića

 

U Skupštini Crne Gore danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti poslanika  Skupštine Crne Gore, Janka Vučinića.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović podsjetio je da je Janko Vučinić funkciju poslanika obavljao u dva skupštinska saziva, od 2012. godine.

„Na sebi svojstven način bavio se i u parlamentu onim pitanjima koja su mu obilježila život. Bio je sindikalni rukovodilac, borac za ljudska prava, u crnogorskim okvirima sindikalni lider, i zaista je na jedan specifičan način čitav svoj poslanički mandat obilježilo njegovo zalaganje za socijalna pitanja i radnička prava “, rekao je Brajović.

Poslanik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović, istakao je da je Janko Vučinić govorio o svim nevoljama i tjeskobama običnog čovjeka, radnika, intelektualca.

„Nije Janko bio od onih koji su se borili borbe radi, od onih za koje je cilj pravdao sredstvo. On je bio od onih koji nijesu uzmicali, koji nijesu pravili kompromise, koji su vjerovali i bili spremni da podnesu žrtvu za svoju riječ i za svoje uvjerenje“, kazao je Damjanović.

Prisutnima se u ime porodice i Radničke partije obratio Miško Manojlović.       

„Sa nevjericom prihvatiš tu enormnu količinu dobrote, neizrecive hrabrosti, empatije za sve ponižene. Sretneš osobu za koju ne možeš da povjeruješ da je stvarna u ovim smutnim vremenima. Sretneš nekoga ko je još uvijek spreman da pogine za riječ, za čast, za obraz. Drage ljude sa ovakvim osobinama smjestiš u svoje srce, a impresije o njima s ljubavlju čuvaš i nosiš kroz život kao najsvetiju relikviju, koja kad ti je teško ozari umornu dušu i zapali iskru sjećanja na jedno divno i vječno prijateljstvo. Ispred nas je vrijeme sjećanja na jedan častan život i vrijeme ponosa zbog jedne plemenite duše koja nije znala šta je to mržnja, niti pakost“, zaključio je Manojlović.

Govor predsjednika Skupštine Ivana Brajovića

YouTube
Cloud

Govor Aleksandra Damjanovića
YouTube
Cloud

Govor Miška Manojlovića
YouTube
Cloud

Kadrovi komemoracije
YouTube
Cloud