ponedjeljak, 14 novembar 2016 15:53

Šefica političkog i ekonomskog odjeljenja Ambasade SAD-a posjetila Demokratske radionice „Barbara Pramer“

Šefica političkog i ekonomskog odjeljenja američke ambasade u Crnoj Gori Lesli Freriksen posjetila Demokratske radionice „Barbara Pramer“ i razgovarala sa polaznicima English Access Microscolarship programa

Šefica političkog i ekonomskog odjeljenja američke ambasade u Crnoj Gori Lesli Freriksen posjetila je Demokratske radionice „Barbara Pramer“ i razgovarala sa polaznicima English Access Microscolarship programa, učesnicima radionice na temu „Demokratija i parlament“.

English Access Microscolarship program realizuje ELTAM (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore), uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Podgorici. U programu, koji je započet  u oktobru 2015. godine, učestvuje 25 učenika uzrasta 13 do 15 godina iz više osnovnih i srednjih škola iz Nikšića. Program se trenutno realizuje u 80 zemalja u svijetu.

Tokom radionice, koja je realizovana na engleskom jeziku, učesnici su imali priliku da se informišu o temama kao što su demokratija i civilno društvo, izborni sistem u Crnoj Gori i SAD-u, kao i o sistemu podjele vlasti u Crnoj Gori i SAD-u. Učesnike je zanimalo da saznaju nešto više o sličnostima i razlikama između dva modela državnog uređenja, sistemu “checks and balances“ u SAD-u, procesu glasanja i vrstama izbora u SAD-u, funckionisanju organizacija civilnog društva, kao i o tome na koji način američka ambasada podstiče razvoj civilnog društva u Crnoj Gori.

Gospođa Freriksen je navela da i u Crnoj Gori postoji sistem kontrole i ravnoteže grana vlasti, koji je jako važan za demokratiju, napomenuvši da je američki politički sistem drugačiji zbog različitog državnog uređenja i velikog broja federalnih država. Istakla je, međutim, da su, bez obzira na politički sistem, građani ti koji moraju da odluče ko će biti donosioci odluka.

Gošća je takođe rekla da u pogledu osnaživanja građana i njihovih prava, organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu, kako u Crnoj Gori, tako i u SAD-u, gdje postoji širok spektar ovih organizacija, koje se bave raznim pitanjima – od humanitarnih do pitanja političke participacije. Američka ambasada u Crnoj Gori promoviše razvoj civilnog društva kroz dodjelu pomoći (grantova) organizacijama koje se bave pitanjima iz oblasti ljudskih prava, kao i kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi.

Gošća je izrazila zadovoljstvo učešćem na radionici i mogućnošću razmjene mišljenja sa učesnicima radionice, za koje je ocijenila da posjeduju visok stepen poznavanja jezika.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA