petak, 25 oktobar 2019 16:41

Generalni sekretar Skupštine učestvovao na sastanku generalnih sekretara parlamenata država članica Savjeta Evrope

 

Sastanak održan u okviru Evropske konferencije predsjednika parlamenata  

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Jovićević učestvovao je danas u Strazburu na sastanku generalnih sekretara parlamenata država članica Savjeta Evrope. 

Sastanak je bio posvećen aktivnostima i prioritetima Evropskog centra za parlamentarna istaživanja i dokumentaciju (ECPRD), koji predstavlja mrežu za razmjenu informacija među službama parlamenata država članica Savjeta Evrope. Učesnici sastanka ocijenili su veoma uspješnim rad ove mreže naglasivši da se radi o izvoru vrijednih informacija i važnoj platformi za jačanje saradnje parlamentarnih administracija. Koordinatori ECPRD-a, predstavnici Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, izrazili su zahvalnost zbog značajne podrške koju ovom centru pružaju generalni sekretari, kao i nacionalni korespondenti kroz njihov aktivan doprinos i posvećenost njegovom radu.

Na sastanku je, takođe, bilo riječi o različitim mehanizmima za obezbjeđivanje veće vidljivosti rada Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i uključenosti poslanika, članova nacionalnih delegacija, u njene redovne aktivnosti.

Generalni sekretar Jovićević imao je odvojeni susret sa generanim sekretarom Donjeg doma Parlamenta Austrije Haraldom Dosijem, na kojem je razgovarano o Demokratskim radionicama „Barbara Pramer“ i programu stažiranja u austrijskom parlamentu koji je započet ove godine u saradnji sa Evropskim fondom za Balkan.

Generalni sekretar Jovićević zahvalio je austrijskom kolegi na značajnoj podršci koju je njegov parlament pružio u pripremi i realizaciji Demokratskih radionica, te sa zadovoljstvom konstatovao da o njihovoj uspješnosti najbolje govori visoko interesovanje koje navedeni program izaziva ne samo u Crnoj Gori već i van nje. Polazeći od uspjeha ovog projekta, izrazio je uvjerenje da će nastavak saradnje službi dva parlamenta, u okviru programa stažiranja, biti podjednako uspješan, te da će službenici Skupštine koji u njemu budu učestvovali na ovaj način steći značajno znanje i iskustvo.  

Generalni sekretar Dosi izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnosti Demokratskih radionica, izrazivši nadu da će slični projekti, inspirisani austrijskim i crnogorskim primjerom, zaživjeti i u drugim parlamentima regiona.