petak, 18 maj 2018 18:06

Održana konferencija „Iskustva balkanskih država u mirnom rješavanju konflikata“

Poslanik Skupštine Crne Gore i predsjednik Ustavnog odbora, prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na konferenciji „Iskustva balkanskih država u mirnom rješavanju konflikata“, koja je održana danas u Zagrebu.

U fokusu konferencije bile su teme koje se bave iskustvom balkanskih zemalja u rješavanju konflikata i sličnostima sa ukrajinskim modelom, pitanje izgradnje povjerenja, mirovni sporazumi, teritorijalne reintegracije- zakonodavni modeli i implementacija, uloga međunarodnih posrednika u rješavanju konflikata, kao i na koji način država može pomoći izbjeglicama i raseljenim licima.

U okviru panela „Normalizacija i pomirenje  u bivšoj Jugoslaviji“, poslanik Skupštine Crne Gore, prof.dr Miodrag Vuković govorio je o Balkanu između evropskih integracija i velikih i srednjih sila, sa posebnim akcentom na iskustvo Crne Gore.

Tokom izlaganja on se osvrnuo na period obnove nezavisnosti 2006. godine i istakao da je prioritet crnogorske politike nakon ulaska u NATO, nastavak reformi kako bi se ispunili neophodni uslovi za članstvo u EU. U svom obraćanju, prof. dr Miodrag Vuković, naglasio je da je Crna Gora prepoznata kao država multietničkog i multikulturalnog sklada, u kojoj pripadnici svih religija afirmišu suživot i toleranciju. Ovom prilikom, on je upoznao učesnike sastanka sa bogatim kulturnim nasljeđem i pravnom istorijom Crne Gore, ističući značaj očuvanja tradicionalnih vrijednosti. 

U istom panelu, uslijedila su obraćanja bivše predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, potpredsjednika Vlade Republike Kosovo Fatmira Limaja, bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Makedonije i bivšeg predsjednika GS UN dr Srđana Kerima, kao i predsjednika Foruma za etničke odnose dr Dušana Janjića.

Učesnici konferencije saglasili su se da su pitanje mira i stabilnosti u Ukrajini od velikog značaja za cijelu Evropu. Na sastanku je zaključeno da iskustva balkanskih zemalja u mirnom  rješavanju kriznih pitanja ne moraju da budu lekcije kako riješiti probleme u Ukrajini, ali svakako mogu poslužiti kao okvir za razmišljanje kako riješiti sporna pitanja u budućnosti.

Konferenciju je organizovala Politička fondacija Ukrajine.