petak, 15 jun 2018 19:00

Poslanici Skupštine Crne Gore učestvovali na konferenciji "Sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija u Evropskoj uniji i šire"

Poslanici Skupštine Crne Gore: Aleksandra Vuković, Momčilo Martinović, Mihailo Anđušić i Aleksandar Damjanović učestvovali su u radu konferencije "Sloboda izražavanja, uključujući i slobodu medija u Evropskoj uniji i šire", koja je održana 15. juna 2018. godine u Pragu, Republici Češkoj. 

Konferencija, koju organizuje Evropski parlament u saradnji sa Predstavničkim domom Parlamenta Republike Češke, dio je Programa podrške Evropskog parlamenta državama u pretpristupnoj fazi za 2018. godinu.

Skup su otvorili g. Ondřej Benešík, predsjednik Odbora za evropske poslove u Predstavničkom doma Parlamenta Republike Češke i gđa Barbara Spinelli, potpredsjednica Odbora za ustavna pitanja i Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove u Evropskom parlamentu. Učesnicima se, takođe, obratio i g. Radek Vondràček, predsjednik Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke.

Uvodno izlaganje je imao g.Harlem Désir, predstavik OSCE-a za slobodu medija, u kojem je posebno naglasio značaj slobode izražavanja i slobode medija, kao stubova demokratskih društava.

Na konferenciji je, između ostalog, bilo riječi o ulozi medija u političkoj debati, naročito u toku izbornog procesa, kao i o značaju transparentne vlasničke strukture medija. Agendu skupa činila su i pitanja koja se odnose na fenomen lažnih vijesti, njegov uticaj na kreiranje stvarnosti i potreba za mnogo boljim medijskim obrazovanjem, kako bi se lakše mogle prepoznati prave informacije u odnosu na propagandu.

Učesnici skupa su posebnu pažnju posvetili  bezbjednosti, zaštiti novinara i zaštiti zviždača. Tim povodom, poslanik Aleksandar Damjanović, kritički se osvrnuo na aktuelna dešavanja na medijskoj sceni u Crnoj Gori, sa zaključkom da nema slobode medija bez adekvatne zaštite novinara, te da je obaveza države da se suštinski posveti rješavanju ovog pitanja.
Vezano za medijsku regulativu, poslanik Momčilo Martinović je istakao da su neophodne izmjene i revidiranje krovnih medijskih zakona, kao i da treba stvoriti ambijent za dijalog nosilaca javnih funkcija, nevladinog sektora i novinara, kako bi se stvorili uslovi za bolju zaštitu slobode izražavanja, kao jednog od osnovnih političkih prava.

Pored poslanika Evropskog parlamenta i poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Republike Češke, skupu su prisustvovali poslanici parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici novinara, predstavnici međunarodnih organizacija i eksperti iz oblasti medija.