utorak, 16 oktobar 2018 13:04

Članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore na sastanku sa šeficom Stalne delegacije Skupštine Albanije u PS NATO

Članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore, Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu, sastali su se danas sa šeficom Stalne delegacije Skupštine Albanije u PS NATO-a Mimi Kodheli, koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Ovom prilikom, učesnici sastanka su iskazali posebno zadovoljstvo na realizaciji susreta i naglasili važnost kontinuiranog unaprjeđenja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Obrad Mišo Stanišić je, u dijelu izlaganja na temu članstva u NATO-u, istakao da je Crna Gora spremna da pruži maksimalan doprinos implementaciji svih prioriteta Alijanse i očuvanja zajedničkih vrijednosti, ali i potvrdi punu posvećenost savezničkim naporima usmjerenim ka snaženju kolektivne odbrane i projektovanja stabilnosti van granica Sjevernoatlantske alijanse.

On je podsjetio da je Crna Gora od strane međunarodne zajednice prepoznata kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u kom pravcu će nastaviti sa pružanjem podrške zemljama aspirantima, snaženjem regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Stanišić je, u svojstvu predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, gošću upoznao sa nadležnostima i djelokrugom rada radnog tijela Skupštine Crne Gore kojim predsjedava, rezultatima koje je Odbor ostvario u proteklom periodu i predstojećim planovima.

“Članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja doprinos stabilnosti i boljoj budućnosti regiona, kao i potvrdu stabilne i odlučne pripadnosti pravcu evroatlantskog razvoja, čije vrijednosti Crna Gora baštini, a dobrobiti vidi kroz ekonomski napredak našeg društva, kao i demokratski i ukupni razvoj Crne Gore“, istakao je Stanišić.

Genci Nimanbegu se zahvalio šefici Stalne delegacije Skupštine Albanije u PS NATO-a, Mimi Kodheli, na kontinuiranoj podršci evroatlantskim ambicijama naše države, ali i regiona u proteklom periodu.

On je istakao spremnost Crne Gore da danas, kao država članica NATO-a, nastavi sa promocijom evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, pružajući podršku zemljama aspirantima.

Nimanbegu je naglasio važnost unaprjeđenja dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Albanije, posebno uvažavajući važnost jačanja stabilnosti i bezbjednosti u regionu i šire, kao i njegovanja istorijskih veza dvaju naroda.

U kontekstu iznijetog, sagovornici su se saglasili o važnosti uloge civilnog društva, kao i sloboda medija i izražavanja, koji predstavljaju bitne pretpostavke za demokratski prosperitet svakog društva.

Šefica Delegacije Skupštine Albanije u PS NATO-a, Mimi Kodheli je istakla - da je imajući u vidu savremene bezbjednosne izazove, posebno terorizam, pojavu sajber kriminala i prijetnje bezbjednosnog karaktera, važno naglasiti značaj jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. U tom kontekstu, ona je navela i važnost kontinuiranog dijeljenja informacija i znanja te  stečenih iskustava u cilju iznalaženja najboljih rješenja koja će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, stabilnosti i napretka našeg regiona.

Učesnici sastanka su tokom diskusije zajednički konstatovali da region mora ostati fokusiran na procese integracije u EU i NATO, u smislu najboljih modela za jačanje demokratije, ekonomskog razvoja i prosperiteta društva u cjelosti.

Obrad Mišo Stanišić je, takođe, potvrdio da je Crna Gora odlučno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenju regionalne saradnje. Predsjednik odbora je podsjetio i na rezultate naše zemlje na planu evropskih integracija, kao i značajne institucionalne i pravne reforme, koje vode do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Učesnici sastanka su, uz obostrano zadovoljstvo zbog realizovanog susreta, konstatovali neophodnost da Crna Gora i Albanija nastave sa njegovanjem prijateljskih odnosa, pružanjem uzajamne podrške i jačanjem saradnje, posebno imajući u vidu važnost obezbjeđenja sigurnog ambijenta za region i šire. U istom pravcu, naveli su i mogućnosti unapređenja na ekonomskom planu.

U zaključnici razgovora, sa zadovoljstvom je konstatovano da ovaj sastanak predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa između Crne Gore i Albanije.