četvrtak, 18 oktobar 2018 14:48

Zamjenica generalnog sekretara Marija Mirjačić učestvovala na sastanku Asocijacije generalnih sekretara parlamenata

Generalni sekretari iz preko 70 parlamenata, članova Interparlamentarne unije, razmotrili  širok spektar pitanja iz domena rada skupštinskih službi

Ključne debate sastanka Asocijacije generalnih sekretara parlamenata, koji je u periodu od 15. do 17. oktobra održan uporedo sa 139. zasjedanjem Skupštine IPU u Ženevi, bile su posvećene pitanjima parlamentarne otvorenosti, modernizacije procesa rada i primjene novih tehnologija, te odnosa skupštine i vlade sa aspekta parlamentarnog nadzora, kao i praksama i obavezama parlamenata vezanih za novi saziv.

Posebnu pažnju tokom prve generalne debate na temu transparentnosti privukla su inovativna rješenja za šire uključivanje građana u zakonodavni proces,  kao i primjena novih tehnologija u cilju osavremenjivanja parlamentarnih procedura. Prilikom razmatranja različitih modaliteta održavanja sjednica plenuma i radnih tijela sa aspekta otvorenosti, naglašen je pozitivan uticaj koji visok stepen uključenosti, prije svega stručne javnosti i civilnog sektora, ima na proces donošenja odluka.

Odnos zakonodavne i izvršne vlasti bila je tema druge generalne debate, na kojoj su generalni sekretari predstavili različita iskustva u pogledu ustavnih nadležnosti parlamenta i vlade. Odvojeno su razmotrena pitanja izmjene ustava, odnosno uloge parlamenta i drugih relevantnih aktera u procesu donošenja ustava, zatim ustavnih obaveza izvršne vlasti da konsultuje parlament u procesu rješavanja pitanja od javnog značaja, naročito u vanrednim situacijama, a bilo je riječi i o postupku imenovanja javnih funkcionera.

Posljednjeg dana sastanka, u okviru treće generalne debate, razgovarano je o pravnim i administrativnim procedurama za uspostavljanje novog saziva, modalitetima raspodjele ključnih mjesta u parlamentu uz vođenje računa o proporcionalnoj zastupljenosti i rodnom balansu, informativnim sesijama za poslanike koji prvi put stupaju na funkciju, izazovima vezanim za logistiku i resurse, kao i koordinaciji parlamentarnih službi.

Zamjenica generalnog sekretara učestvovala je 18. oktobra na zajedničkoj konferenciji IPU i ASGP posvećenoj nadzornoj funkciji parlamenta i djelotvornim kontrolnim mehanizmima. Na skupu je predstavljen priručnik IPU-a za samoprocjenu, koji je pripremljen u svijetlu preporuka Globalnog parlamentarnog izvještaja za 2017. godinu sa ciljem da parlamentima omogući da samostalno vrše evaluaciju ukupnih kapaciteta za efikasno sprovođenje parlamentarnog nadzora, a kasnije i da posluži kao osnov za dalje unaprjeđenje i jačanje kontrolnih mehanizama.