ponedjeljak, 22 oktobar 2018 15:39

Održana svečana sjednica Ustavnog odbora povodom jedanaest godina od donošenja Ustava

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore održao je danas svečanu sjednicu povodom jedanaest godina od donošenja Ustava i tom prilikom se prisutnim zvanicama obratio predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

- Ustav iz 2007. godine predstavlja simbol i oličenje moderne evropske Crne Gore. Taj ustav je simbol našeg trajnog opredjeljenja ka progresu i savremenim demokratskim društvima, pravna potvrda zajedničkog života građanske Crne Gore, harmonije različitosti i međusobnog uvažavanja. Svemu tome prethodila je ključna odluka na referendumu i obnova državnosti, kao temelj dolazeće crnogorske demokratije, obnovljenog državnog i građanskog identiteta, istakao je predsjednik Brajović.

On je podsjetio da je prvi crnogorski Ustav, početkom dvadesetog vijeka, bio pokušaj modernizacije i razvoja crnogorske države koja je kucala na vrata evropske porodice. 

- Ovaj potonji, sto i više godina poslije, postaće sveobuhvatno stremljenje ka evroatlantskim i evropskim integracijama. Svaki ustav koji je Crnoj Gori donijet od 1905. do 2007. godine, donešen je u nekim prelomnim periodima, naveo je predsjednik Skupštine.  

- Ovaj dom otvara vrata za svaku vrstu diskusije, obilježavanje jubileja i velikih datuma i razgovor o temama za ponos i onima manje prijatnim. Iako Skupština Crne Gore reprezentuje različita mišljenja, vizije i ideje, izgleda da je u njoj sve manje onih koji bi mijenjali osnovne postulate na kojima počiva naše društvo, a zapisani su u Ustavu i zakonima, jer ništa važno što smo kao društvo postigli i što tek namjeravamo, ne smije da se podrazumijeva. Zato je posljednji Ustav - Ustav trećemilenijumske, nezavisne i savremene Crne Gore, obilježje Crne Gore satkane od različitosti. Ipak, Crne Gore miroljubive, pitoreskne oaze u balkanskoj stihiji. Zemlje koja je umjela da bude oslonac, prijatelj i jatak nemoćnima, kako vazda, tako i danas, ali drugačijim i civilizovanim sredstvima, dodao je predsjednik Brajović čestitajući jedanaest godina od  proglašenja Ustava Crne Gore.

Poslanik Skupštine Crne Gore i predsjednik Ustavnog odbora prof. dr Miodrag Miško Vuković, koji je bio član Ustavotvorne skupštine Crne Gore 2006. godine, u svom obraćanju je naveo - da se danas obilježava jedanaest godina nove ustavnosti Crne Gore, koja već izvjesno ima moderan i demokratski najveći pravno-politički akt.

- To je pravno-politički tekst primjeren najvećem broju parlamentarnih demokratija savremenog doba. Pripada ustavima građanski organizovanih država, opredijeljenih za koncept građanskog suvereniteta. U kategorizaciji poznatoj u teoriji, pripada grupi demokratskih, ali i u dobroj mjeri narodnih ustava. Imajući u vidu revizioni postupak našeg najvećeg pravnog političkog akta, po načinu donošenja je nesumnjivo demokratski akt, a po načinu izmjena i dopuna je i demokratski i narodni Ustav i pripada kodifikovanim, ali takozvanim tvrdim ustavima. Ono što je za sve nas najvažnije, naš Ustav je normativni, ostvarljiv Ustav, dakle nije nominalni, nije sam sebi cilj,  kazao je Vuković.

Nakon završene svečane sjednice, predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore i predsjednik Ustavnog suda Crne Gore u periodu  od 2005. do 2007. godine prof.dr Mladen Vukčev,  u skupštinskom holu je otvorio izložbu „Ustavi Crne Gore“.  Osvrnuvši se na izložbu ustavnih tekstova, on je  istakao da u   modernom dobu nema sažetije slike razvoja jedne države, od one koju daje istorija njenih najviših pravnih akata.

- Iz tog razloga, današnja postavka nije samo prateći sadržaj obilježavanja godišnjice jednog, važećeg Ustava, već i podsjećanje na ustavnost kao ideju, kao temelj dostojanstva države i svakog pojedinca. Oni su svjedočanstva naših ustavno-pravnih uzleta i zastoja, nekada osjenčenih preplitanjem prava, politike i ideologije, istakao je Vukčević.

- Da u pravu sa Ustavom sve počinje i sa njim se sve završava - to je pouka onima koji donose odluke u ovom domu, ali i svima koji ih sprovode u djelo, dodao je predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore.

Izložba „Ustavi Crne Gore“ biće otvorena za javnost od 22. do 26. oktobra 2018. godine, u periodu od 10.00 do 16.00 časova.

Polazeći od odluke građana Crne Gore, da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Crnoj Gori, donesenoj na referendumu 21. maja 2006. godine, Ustavotvorna skupština Republike Crne Gore usvojila je Ustav i Ustavni zakon za njegovo sprovođenje na Trećoj sjednici Drugog redovnog - jesenjeg zasijedanja, 19. oktobra 2007. godine.

Ustav i Ustavni zakon za njegovo sprovođenje proglašeni su 22. oktobra 2007. godine.