srijeda, 30 oktobar 2019 08:42

Studijska posjeta delegacije Skupštine Crne Gore Parlamentu Republike Slovačke

Bratislava, 28-29. oktobar 2019. godine

Delegacija Skupštine Crne Gore, u sastavu: predsjednica Zakonodavnog odbora Jovanka Laličić, predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Predrag Sekulić, predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović, generalni sekretar Aleksandar Jovićević, kao i tri predstavnika Službe, boravila je u dvodnevnoj studijskoj posjeti Parlamentu Republike Slovačke.

Studijsku posjetu Parlamentu Republike Slovačke organizovala je Misija OEBS-a u Crnoj Gori, u okviru saradnje Skupštine Crne Gore i Misije OEBS-a u Crnoj Gori, a u cilju daljeg jačanja rada i uloge odbora u zakonodavnom procesu i promovisanja najboljih međunarodnih standarda i praksi. Posjeta je realizovana u partnerstvu sa slovačkim predsjedavanjem OEBS-om i uz podršku Ambasade Republike Slovačke u Crnoj Gori.

Poslanici i stručna služba Skupštine Crne Gore, prvog dana posjete, sastali su se sa potpredsjednikom slovačkog parlamenta, Martinom Klusom i generalnim sekretarom, Danielom Guspanom. Tokom sastanka, ukazano je na prijateljske i dobre odnose Crne Gore i Republike Slovačke, kao i odnose dva parlamenta i iskazana spremnost da se kroz aktivnosti u budućem periodu intenzivira saradnja. Posebno značajnim ocijenjena su iskustva i primjeri dobre prakse slovačkog parlamenta.

Održan je i radni ručak sa predstavnicima Grupe prijateljstva slovačkog parlamenta sa Skupštinom Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Dušanom Čaplovičem, tokom kojeg je još jednom apostrofirano prijateljstvo Crne Gore i Republike Slovačke i dva parlamenta i iskazana spremnost da se nastavi i unaprijedi saradnja u pogledu daljih parlamentarnih aktivnosti.

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore imali su i sastanak sa poslanicima i predsjednicima radnih tijela slovačkog parlamenta: Róbertom Medejem - predsjednikom Odbora za ustavna i pravna pitanja, L’ubošom Blahom - predsjednikom Odbora za evropske poslove, L’ubomirem Petrákom - predsjednikom Odbora za obrazovanje, mlade, nauku i sport, Dušanom Jarjabekom - predsjednikom Odbora za kulturu i medije i Eduradom Hegerom - članom Odbora za ekonomska pitanja. Na sastanku, razmijenjena su iskustva u vezi sa kontrolnom ulogom parlamenta i radnih tijela, mehanizmima koji se koriste za ostvarivanje ove funkcije, izazovima sa kojima se poslanici suočavaju u svom radu i dr.

Drugog dana posjete, održani su sastanci sa predstavnicima stručnih službi slovačkog parlamenta, u najvećem dijelu sa predstavnicima Parlamentarnog instituta, na čelu sa  L’ubomirem Fajtákom, tokom kojih su razmotrena pitanja i razmijenjena iskustva koja se odnose na parlamentarna pravila i procedure, ulogu i odgovornost poslanika, poziciju parlamenta u ustavnom sistemu, organizaciju stručne službe, rad Parlamentarnog instituta i dr.