četvrtak, 31 oktobar 2019 15:39

Skupština Crne Gore obilježila Dan parlamentarizma

Skupština Crne Gore obilježila je danas svečanošću  31. oktobar Dan parlamentarizma Crne Gore.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da današnje obilježavanje Dana parlamentarizma ne shvata kao svečanost, već kao još jednu priliku da pruži ruku i pozove na dijalog sve političke subjekte u Crnoj Gori da razgovaramo „jer imamo se što, kako i o čemu dogovoriti. Dijalog je osnova odnosa među ljudima, među demokratijama, među državama. A nema boljeg i  prirodnijeg ambijenta za dijalog od parlamenta, oaze razgovora, pregovora i kompromisa. Želja nam je ista: što bolja i demokratskija Crna Gora u XXI vijeku.“

Predsjednik Brajović je istakao da su poslanici dosadašnjih, kao i 26. saziva zajedno ostvarili rezultate koje će sa radošću ostaviti budućim generacijama kao potporu i temelj da razvijaju naše društvo u skladu sa najsvjetlijim primjerima evropske i zapadne demokratije.

„ Prilika je da kažem da mi parlamentarci, predstavnici naroda u najvišem narodnom domu, nosimo najodgovornije breme budućnosti dijaloga, ali i biljeg uspjeha i neuspjeha. Ono po čemu će nas istorija pamtiti. I osuđivati i veličati. Ali, kao narodni predstavnici svjesni smo da nijedan problem nije skuplji od sreće, zadovoljstva i egzistencije onih koje predstavljamo – građana Crne Gore“, naglasio je Brajović.

Predsjednik Skupštine je kazao da se danas naša demokratija i parlamentarizam suočavaju sa izazovima, kao i druge razvijene demokratije.

„Jačanje našeg demokratskog društva namjerni smo da ostvarimo između ostalog unaprjeđenjem izbornih zakona, te usavršavanjem drugih zakona samostalno i u sklopu reformi u pristupanju Evropskoj uniji. Imajući na umu postignuto i ono što namjeravamo, sa zadovoljstvom  konstatujem da smo tek tridesetak godina od jednopartizma, a nešto više od vijeka od monarhijskog parlametarizma. Imajući u vidu crnogorske ljudske, duhovne i materijalne žrtve, taj vijek je trajao kao nečiji milenijum. Ali ako nam preci nijesu ostavili u amanet demokratiju, jesu slobodu, kao što smo mi u obavezi da i slobodu i demokratiju ostavimo našim potomcima“, rekao je predsjednik Brajović i dodao:

„Na sreću, naši potomci neće trošiti vrijeme na revolucionarnu i ratnu golgotu, ideološke zavrzlame i promašaje i osvajanje nesporne nezavisnosti. Neće trošiti vrijeme na sve ono što je bio manir prošlih balkanskih vremena, već će slobodno i nedvosmisleno krenuti sa čvrstog temelja u ostvarivanje što veće i kvalitetnije vladavine prava, boljeg i bogatijeg poslovnog ambijenta i egzistencije, uspješnije profesionalne i lične afirmacije, što su navike modernog čovjeka.“

„Imajući to u vidu, danas sa ovog mjesta i povodom Dana parlamentarizma, poručujem da imamo razloga da se radujemo budućnosti Crne Gore u XXI vijeku, vijeku u kojem će crnogorski parlamentarizam doživjeti svoju ekspanziju. Jer previše vremena je utrošio na traženja, koja su nas, ipak, pored svih ćorsokaka dovela do najotvorenijeg parlamenta posljednjih godina u regionu, a slutim da će i šire, što je zadatak i za buduće kolege. Jer granice dijaloga Crne Gore nijesu region, već čitav dobronamjerni i demokratski svijet.“ – zaključio je u svom izlaganju predsjednik Skupštine Crne Gore. 

U nastavku svečanosti premijerno je prikazan dokumentarni film „Parlamentarizam u Crnoj Gori“, koji obuhvata nastanak i tokove demokratskog procesa od istorijskog ambijenta uoči formiranja prve Narodne skupštine na Lučindan 1906. godine na Cetinju, pa do današnjih dana.

Tokom muzičkog dijela programa, predstavili su se hor učenika cetinjskih škola- Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“, Cetinjske gimnazije i Srednje likovne škole „Petar Lubarda", kao i klapa „Štiglići“, koju čine učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

 

Govor predsjednika Brajovića - Dan parlamentarizma
YouTube   
 
Pokrivalice - Dan crnogorskog parlamentarizma
YouTube