ponedjeljak, 16 jul 2018 20:41

Počeo 15. sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP)

Prvog radnog dana Petnaestog sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), kojim su zajednički predsjedavali predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović i šef delegacije Evropskog parlamenta u POSP-u, Peter Kurumbašev, članovi POSP-a razmijenili su mišljenja o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore.

U uvodom obraćanju, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da je Petnaesti sastanak POSP-a prilika da u redovnom dijalogu poslanici Skupštine Crne Gore još jednom sa kolegama iz Evropskog parlamenta zajednički razmotre napredak koji naša zemlja ostvaruje i razmijene mišljenja o ključnim dešavanjima u Crnoj Gori, regionu i Evropskoj uniji.   

Predsjednik Brajović se osvrnuo na činjenicu da je Crna Gora kandidat koji je ostvario najveći napredak i najviše odmakao u procesu pregovora, kao i da je više puta stavovima i konkretnim koracima, predanošću dobrosusjedskoj politici i aktivnim učešćem u regionalnoj saradnji, pokazano da Crna Gora njeguje evropske vrijednosti i da je najagilniji promoter tih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Smatram da je proširenje jedna od najuspješnijih politika Unije koju je neophodno snažno promovisati prije svega u državama članicama. Čvrsto vjerujem da članstvo i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana predstavljaju investiciju u dugoročnu stabilnost i bezbjednost evropskog prostora.“

Kopredsjedavajući sjednice POSP-a, Peter Kurumbašev između ostalog, izrazio je zadovoljstvo velikom posvećenošću Crne Gore procesu evropskih integracija i dodao da Crna Gora kao lider u procesu pregovora ima posebnu odgovornost da bude primjer drugima, a njeno članstvo bi moglo donijeti efekat prelivanja na čitav region.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević je naveo da crnogorska administracija posvećeno pristupa svim obavezama u sprovođenju reformi iz evropske agende, rukovodeći se kvalitetom reformi a ne brzinom, uz očekivanje da će napredak biti ocijenjen shodno rezultatima.

U ime predsjedavanja Savjetu EU, članovima POSP-a obratila se ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Anna Janković, koja je istakla da će proširenje i Zapadni Balkan biti visoko na agendi tokom austrijskog predsjedavanja narednih mjeseci.

U ime Evropske komisije, ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da Parlament u svom punom sastavu treba da se angažuje na obezbjeđivanju stabilnog napretka u svim oblastima obuhvaćenim procesom pristupanja.

U nastavku 15. sastanka POSP-a bilo je riječi i o ulozi Skupštine u jačanju demokratskih procesa i izbornoj reformi, vladavini prava, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i osnovnim pravima i slobodama, sa fokusom na slobodni i profesionalni rad medija i zaštitu privatne svojine.

POSP nastavlja sa radom sjutra u 9:30 sati, kada će biti razmatrane teme Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja i Ekonomski razvoj.