srijeda, 14 novembar 2018 22:41

Počeo POSP u Strazburu o pitanjima odnosa Crne Gore i EU

U uvodnom obraćanju na 16. POSP-u koji se održava 14. i 15. novembra u Strazburu, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ujedno kopredsjedavajući POSP-om sa Dejvidom Martinom, predsjedavajućim delegaciji Evropskog parlamenta pri POSP-u, istakao je da se tokom prethodnih četiri mjeseca  od održavanja posljednjeg okupljanja u Crnoj Gori u parlamentu aktivno radilo na brojnim aktivnostima. Brajović je podsjetio da sada najveći dio opozicije učestvuje u radu Skupštine, formiran je odbor za unapređenje izbornog zakonodavstva, a takođe je i na Cetinjskom parlamentarnom forumu razgovarano o ovoj temi uz učešće poslanika iz regiona i relevantnih međunarodnih organizacija.

Govoreći o aktivnostima Skupštine na unapređenju ukupnog izbornog ambijenta, predsjednik Brajović je između ostalog rekao da dogovor vlasti i opozicije o odluci o formiranju privremenog odbora, predstavlja odraz odgovornosti svih političkih subjekata koji su pomogli njeno kreiranje i donošenje, prema nosiocima suverenosti u Crnoj Gori, građankama i građanima.

 - Ambiciozni zadaci koje ima Odbor potvrda su ozbiljnosti Skupštine, kao i njene posvećenosti evropskom putu naše zemlje. Crnogorska vlast je, osnažena podrškom građana koju dobija u kontinuitetu, još jednom pokazala svoju demokratsku zrelost, spremnost na dijalog i otvorenost prema opoziciji i njenim prijedlozima – naglasio je predsjednik Ivan Brajović.

On je rekao da, bez obzira što je  naše postojeće zakonodavstvo svojevremeno usvojeno jednoglasno, svjesni da je održavanje demokratskih izbora suština demokratije i preduslov bezbjednosti i stabilnosti, pa samim tim i sveukupnog razvoja svake države -  spremni smo da bez prestanka radimo na usvajanju najboljih praksi i standarda.

Na današnjem zasijedanju POSP-a, nakon uvodnih izlaganja kopredsjedavajućeg Martina,  glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i ambasadorke Ane Janković u ime Austrije koja predsjedava Savjetom EU, učestvovali su i poslanici crnogorskog i evropskog parlamenta. Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović je akcentovao efikasan rad parlamenta, a govorio je i o sveobuhvatnosti u predstojećem radu privremenog odbora. Poslanik Adrijan Vuksanović je govorio o stanju pristupnih pregovora, Marta Šćepanović o napretku i rezultatima u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, dok je Luiđ Škrelja izlagao na temu osnovnih prava i sloboda, uključujući slobodan i profesionalan rad medija. Iz redova opozicije u radu POSP-a aktivno učestvuje poslanik Ranko Krivokapić.

POSP nastavlja rad sjutra  kada će poslanik Tarzan Milošević govoriti o ekonomskim performansama, a biće riječi i o ulozi Crne Gore u regionalnoj saradnji i njenom doprinosu stabilnosti na Zapadnom Balkanu, održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Na kraju POSP-a biće usvojene preporuke i zajednička izjava.

U delegaciji Skupštine je i poslanik Nedžad Drešević.

 

VIDEO:

POSP prvi dan - kadrovi
YouTube             
Cloud        
 
Uvodno izlaganje  Brajovića - POSP
YouTube           
Cloud      

Izlaganje predsjednika Brajovića - tačka 4 dnevnog reda
YouTube           
Cloud