srijeda, 13 mart 2019 18:03

Održan 17. POSP

Sedamnaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) koji je danas održan u Evropskom parlamentu u Strazburu, završen je usvajanjem Deklaracije i preporuka, kao i i zajedničkom izjavom kopredsjedavajućih, predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i poslanika Evropskog parlamenta Dejvida Martina.

U zajedničkoj izjavi se konstatuje da mirno okupljanje predstavlja demokratsko pravo građana Crne Gore, a da svi opozicioni poslanici treba da preuzmu aktivnu i konstruktivnu ulogu u radu privremenog skupštinskog odbora čiji je ambiciozni plan rada važan za evropski put Crne Gore. Od opozicionih poslanika se takođe očekuje da u potpunosti nastave parlamentarni dijalog i učešće u predstojećim sastancima POSP-a. Ovaj odbor pozdravlja do sada postignute rezultate i naglašava da je sada sveukupni prioritet Crne Gore usredsređivanje na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, vezanim za vladavinu prava, što je takođe od suštinske važnosti za zatvaranje već otvorenih pregovaračkih poglavlja – navodi se između ostalog u Zajedničkoj izjavi kopredsjedavajućih.

U svom uvodnom izlaganju, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je da jedino rad u okviru institucija može dati prihvatljiv rezultat za sve učesnike političkog života u Crnoj Gori.

-  Zahtjevi opozicije najčešće se odnose na dodatno jačanje vladavine prava, i saglasni su sa našim prioritetima. Međutim, očigledno je da se pojedine opozicione partije samo deklarativno zalažu za poboljšanje ambijenta izbora, a u osnovi kontinuirano pokušavaju da politički dijalog izmjeste iz Skupštine – naveo je između ostalog predsjednik Brajović. On je naglasio da zaobilaženjem institucija sistema ne doprinosimo jačanju države, njenih institucija, stabilnosti i razvoju.

-  Vjerujem da će kao i mnogo puta ranije preovladati realno sagledavanje mogućnosti i racionalnost, kao i da će sve demokratske i proevropske snage u Crnoj Gori ispunjavanjem neophodnih kriterijuma i standarda za članstvo u Evropskoj uniji, nastaviti da stvaraju preduslove za dalji razvoj zemlje- zaključio je predsjednik Brajović.

Uvodna izlaganja na zasijedanju POSP-a imali su glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, u ime rumunskog predsjedavanja Savjetu EU Gabrijela Čot, u ime Evropske komisije Tomas Haglajtner, kao i ispred Evropske službe za vanjsko djelovanje Maura Klun.

U svojstvu izvjestilaca, o stanju pristupnih pregovora, napretku u vladavini prava i slobodi medija i odnosima između Evropske unije i Crne Gore govorio je poslanik Adrijan Vuksanović, o aktivnostima Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Marta Šćepanović i ispred EP Jozo Radoš.  Održivost i izazovi ekonomskih i fiskalnih reformi bili su tema o kojima su izvijestile poslanice Skupštine Crne Gore i EP Daliborka Pejović i Marijet Mekginis.

Učešće u diskusiji po tačkama dnevnog reda uzeli su brojni poslanici Evropskog parlamenta, poslanici vladajuće većine Skupštine Crne Gore Tarzan Milošević, Luiđ Škrelja, Obrad Stanišić, a Ranko Krivokapić bio je kao i na prethodnom POSP-u jedini poslanik opozicije. Na sjedinici POSP-a učestvovao je i poslanik Nedžad Drešević.

Usvojena Deklaracija i preporuke prevashodno su usmjerene na aktivnosti koje treba preduzeti u cilju jačanja parlamentarnog dijaloga, institucija i vladavine prava na putu  Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Sljedeća sjednica POSP-a biće održana u Podgorici u oktobru 2019. godine, sa novim članovima POSP-a iz Evropskog parlamenta nakon izbora koji će biti održani u maju.

pdfDEKLARACIJA I PREPORUKE

pdfZajedničko saopštenje o 17. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore, od 13. marta 2019. godine

pdfUvodna riječ predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića 

Video: Izlaganje predsjednika Brajovića- POSP

YouTube             
Coud       

Kadrovi - POSP
YouTube             
Cloud