ponedjeljak, 24 februar 2020 14:52

Osamnaesti sastanak POSP-a

Skupština Crne Gore, 25. i 26. februar 2020. godine

Osamnaesti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) biće održan 25. i 26. februara 2020. godine u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore.

Sastanak, koji će početi u utorak 25. februara u 16:00 sati, otvoriće predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, nakon čega će se obratiti i koopredsjedavajući poslanik Vladimir Bilčik, u ime delegacije Evropskog parlamenta. Sastanak POSP-a biće održan u proširenom sastavu uz prisustvo predstavnika Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore i Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta.

Sastanku POSP-a prethodiće susret predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji će se održati na Vili „Gorica“, sa početkom u 10:45 sati.

Usaglašeno je da crnogorski i evropski poslanici diskutuju o sljedećim temama:

  • Stanje pristupnih pregovora i odnosi između EU i Crne Gore;
  • Napredak u oblasti vladavine prava, uključujući osnovna prava i slobode, reforme u pravosuđu i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije;
  • Rezultati i zadaci na poboljšanju izbornog okvira prije i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine;
  • Izazovi na polju životne sredine i klimatskih promjena;
  • Položaj mladih u Crnoj Gori, sa fokusom na obrazovne vještine, nezaposlenost i „odliv mozgova“.

Drugoga dana, nakon završetka sastanka POSP-a, koopredsjedavajući predsjednik Skupštine Ivan Brajović i evropski poslanik Vladimir Bilčik, daće izjave za javnost, na pres poziciji u skupštinskom holu, u 12:15 sati.

Sastanak POPS-a, oba radna dana, će se direktno prenositi na Drugom programu Radio Televizije Crne Gore.

Predstavnici medija u utorak 25. februara i srijedu 26. februara 2020. godine, sastanak mogu pratiti u Crvenom salonu Skupštine Crne Gore. U slučaju da novinari i snimatelji/fotoreporteri nijesu stalno akreditovani, potrebno je da se registruju putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Live streaming

* * *

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), obrazovan je u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta sastaje se dva puta godišnje. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.