srijeda, 25 april 2018 15:56

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović učestvuje na Sarajevo biznis forumu

"Digitalizacija transformiše naš svakodnevni život i ima potencijal za pokretanje društva naprijed, omogućavajući inovativne poslovne modele i pomažući u brzom rješavanju administrativnih i drugih problema. Digitalna era mijenja način na koji komuniciramo i poslujemo. Digitalizacija zasnovana na savremenim mrežnim uslugama i brzim internet vezama, donosi održive ekonomske i društvene prednosti. Preduslov za digitalnu transformaciju su jasno postavljeni strateški ciljevi koji moraju biti prioritet svake vlade i svakog parlamenta modernog društva, kao što je to prioritet Vlade Crne Gore i Skupštine Crne Gore", naglasio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, učestvujući na Sarajevo biznis forumu.

Potpredsjednik Gvozdenović je, na temu digitalizacije, govorio na panelu "Međunarodne kapije i povezanost Jugoistočne Evrope“. Na panelu su takođe govorili: Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Valdis Zatlers, bivši predsjednik Letonije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske privredne komore, Žužana Hargitaj, direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan.

Najavivši Branimira Gvozdenovića kao jednog od ljudi koji su prije više od 20 godina učestvovali u uvođenju interneta i informacionih tehnologija u Crnu Goru, moderatorka panela, Kornelija Mejer, predsjednica i izvršna direktorica Mejer Risorsiz, apostrofirala je prednost malih država u brzom prilagođavanju savremenim trendovima, ukoliko postoji jasna vizija i hrabrost da se sprovede ta vizija.

Potpredsjednik Gvozdenović je istakao da globalni procesi i digitalna transformacija imaju ogroman uticaj na ekonomiju, vlast i društvo jedne zemlje, te da je proces digitalizacije društva, odnosno digitalizacija „svega“ već stvarnost, a ne daleka budućnost.

Govoreći o šansama regiona na polju digitalizacije, potpredsjednik Gvozdenović je naglasio da vlade šest zemalja Zapadnog Balkana, od 2014. godine posvećeno rade na ubrzanom razvoju regionalne saradnje i promovisanju zajedničkih projekata u oblastima od zajedničkog interesa, gdje kao najbolji primjer imamo regionalnu inicijativu za smanjenje troškova rominga.

Na upravo završenom prvom Digitalnom samitu u Skoplju, kako je istakao potpredsjednik Gvozdenović, u studiji koja je prezentovana, a koja tretira uticaj digitalne transformacije na Zapadni Balkan, prikazano je da je Crna Gora, prema stepenu digitalizacije, iznad prosjeka u regionu po svim značajnim parametrima – pokrivenost brzim širokopojasnim internetom, stepen korišćenja brzog širokopojasnog interneta, razvijenost infrastrukture, mobilna penetracija, efikasno korišćenje spektra itd.

Crna Gora je, aktivnostima i posvećenošću Parlamenta i Vlade, na čemu će se i dalje predano raditi, već uskladila zakonodavni okvir sa pravnom tekovinom Evropske Unije i svojim politikama i regulatornim rješenjima, u gotovo apsolutnom obimu, investitorima je omogućen stabilan investicioni ambijent, dok se građanima nudi mogućnost izbora operatora i kvalitetnih elektronskih komunikacionih usluga po pristupačnim cijenama.

"Digitalna revolucija, koja se naziva i četvrtom industrijskom revolucijom, je ogromna šansa da zemlje u razvoju uhvate priključak za razvijenim zemljama, i u toj mogućnosti vidim ogromne potencijale za sve zemlje regiona", zaključio je Gvozdenović.

* * * * *

Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća poslovno-investiciona konferencija Jugoistočne Evrope, kreirana kao platforma za poslovno umrežavanje sa jedinstvenim ciljem ekonomskog razvoja regiona, ove godine poseban akcenat stavlja na promociju turizma i iskorišćavanja novih potencijala.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je pokrovitelj ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma.