ponedjeljak, 09 jul 2018 16:12

Potpredsjednik Gvozdenović se sastao sa predsjednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Parlamentu Srbije

Parlamentarna diplomatija kao važan mehanizam u međudržavnim odnosima


Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, Branimir Gvozdenović i ambasador Crne Gore u Republici Srbiji, Branislav Mićunović, susreli su se danas u Beogradu sa predsjednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Parlamentu Srbije, Igorom Bečićem i dijelom članova Grupe prijateljstva.

Tokom sastanka su razmijenjene informacije o unutrašnjim i međunarodnim aktivnostima dva parlamenta, naročito kad je u pitanju proces evropske integracije, koji je u posebnom fokusu oba zakonodavna doma.

Potpredsjednik Gvozdenović je, apostrofirajući značaj bilateralne saradnje dva parlamenta, naročito kroz značajnu formu kakva je grupa prijateljstva, posebno ukazao na mogućnosti parlamentarne diplomatije, u cilju prenošenja jasnih stavova i pozitivnih iskustava i prakse.
On je naročito istakao značaj ekonomske saradnje, posebno imajući u vidu, međusobnu spoljnotrgovinsku razmjenu i turističko tržište Srbije, koje je za Crnu Goru jedno od najznačajnijih.

Predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Igor Bečić, naglasio je da se zajedničkim i sinhronizovanim aktivnostima dva parlamenta i dvije države, značajno mogu ubrzati aktivnosti na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, te da dvije grupe prijateljstva treba intenzivnije da sarađuju i na tom planu, kao i u svim drugim oblastima. Ukazujući na činjenicu da je Grupa prijateljstva sa Crnom Gorom jedna od najbrojnijih u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gospodin Bečić je istakao da je bliskost dva naroda toliko čvrsta - da se i odnosi država usmjeravaju u tom pravcu, uvažavajući tradicionalno dobre relacije.

Susret je zaključen pozivom potpredsjednika Gvozdenovića za posjetu Skupštini Crne Gore predsjedniku i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, koji je prihvaćen, a posjeta će se, uz prethodnu komunikaciju i konsultacije sekretarijata dvije grupe prijateljstva, organizovati nakon ljetnje pauze u radu parlamenata.