srijeda, 15 maj 2019 18:22

Susret potpredsjednika Nimanbegua sa političkim predstavnicima u Plavu i Gusinju

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, sa saradnicima, održao je juče, 14. maja, radni sastanak sa predstavnicima svih albanskih političkih subjekata u opštinama Plav i Gusinje, kao i sa članovima Nacionalnog savjeta Albanaca iz tih opština. Sastanak je uslijedio na poziv domaćina.

Oni su potpredsjednika Skupštine Crne Gore upoznali sa problemima  i svojim nezadovoljstvom, u realizaciji osnovnih prava. Takođe, kritičnom su  ocijenili i situaciju oko predstavljanja Albanaca u organima lokalne i državne vlasti u tim opštinama, a posebno je istaknuto pitanje zapošljavanja Albanaca - kako u državnim, tako i u lokalnim organima i institucijama. Ovom prilikom, rečeno je da to utiče na iseljavanje mladih Albanaca, koji ne vide nikakvu perspektivu u poboljšanju položaja.

Lokalni predstavnici Albanaca iz Plava i Gusinja, saopštili su da su sa ovim problemima upoznali i najviše državnike Crne Gore, kao i predsjednika Vlade, ali bez vidljivih rezultata. Prema njihovim riječima, problem u autentičnom predstavljanju i zapošljavanju Albanaca, javlja se zbog slabe implementaciji postojećih zakona.

Jedna od tema, bili su  i nedavni događaji sa SPC-om, u selu Martinaj, a u vezi sa najavljenom izgradnjom vjerskog objekta, u mjestu bez ijednog pripadnika pravoslavne vjere.

Sastanak je ocijenjen kao koristan način dijaloga od strane predstavnika svih albanskih političkih subjekata u Plavu i Gusinju.

Potpredsjednik Nimanbegu je ocjenio, da je podzastupljenost Albanaca, rezultat njihovog dugogodišnjeg nezapošljavanja u Plavu i Gusinju, kao i da je obaveza svih državnih organa da poštuju i implementiraju Ustavne odrednice o zastupljenosti manjina.

Učesnici sastanka su dogovorili zajedničke aktivnosti, u cilju poboljšanja položaja, u kojem se nalazi ova zajednica.